Dijetni trikovi na plaži

Dolaskom ljeta i dugih toplih dana najviše vremena provodimo na moru i u prirodi, a na pameti nam je samo jedno: odmor i zabava. No, ako si na dijeti ovakav scenarij može zadavati glavobolje, osobito ako se uzme u obzir da provođenje dijetnog režima zahtijeva dosta planiranja i pripreme unaprijed
Vidi originalni članak

Situacije u kojima je nabava i priprema kvalitetnih obroka otežana lako te može dovesti na put odustajanja od dijete, ali ''baciti u vjetar'' toliko truda i rada zbog malo poteškoća zaista nema smisla. Stoga, je sada više nego ikad bitno dobro se organizirati i promišljati obroke, a pri tom će ti pomoći i nekoliko jednostavnih savjeta. 

Na putu

Put do odredišta može biti vezan uz brojne zavrzlame. Gužve, čekanja pa i sam napor putovanja zahtijeva energiju. U borbi protiv gladi najbolji saveznik su ''pametne'' grickalice, odnosno one namirnice koja zadovoljavaju kriterije zasitnosti, hranjivosti, praktičnosti i nekvarljivosti.

Tu su, bez premca, orašasti plodovi i suho voće najbolji izbor, no budući da su relativno bogati energijom valja ograničiti njihov unos.

Svakako pripazi i na unos tekućine, jer put može brzo dovesti do dehidracije i pojačanog osjećaja gladi. Iako se ledeni čajevi čine kao dobar osvježavajući odabir, nerijetko obiluju šećerima, pa je možda najbolji odabir (naravno, uz vodu) ohlađeni nezaslađeni zeleni čaj koji si pripremio/la kod kuće. Imaj na umu da zeleni čaj osim osvježenja, može pružiti i zaštitu od štetnog utjecaja UV zraka.

Savjet više!

U borbi s glađu od velike pomoći mogu biti i (niskomasni) jogurti koji su lako dostupni za kupnju bez obzira gdje si se uputila.

Na plaži

Činjenica je da brčkanje u moru u kombinaciji s izlaganjem suncu može itekako otvoriti apetit. U tom je trenutku ključno ne pokleknuti primamljivim mirisima fast fooda i pekarskih proizvoda koji vrlo često dopiru iz obližnjih manje ili više improviziranih hranidbenih „ustanova“, već uvijek biti korak ispred gladi.

Srećom, ljeto nam donosi mnoštvo saveznika u toj borbi u vidu raznolikog voća. Napuni torbu za plažu kockicama dinje, lubenice, bobičastim voćem, trešnjama, nektarinama, marelicama.

Pripremi sendvič od integralnog peciva s vegetarijanskom paštetom

Ako planiraš većinu dana provesti na plaži svakako ponesi sa sobom kvalitetan i lakoprobavljiv obrok siromašan kalorijama poput primjerice sendviča od integralnog peciva s vegetarijanskom biljnom paštetom i obilje povrća.

Nije loše sa sobom imati i grisini štapiće i/ili krekere od integralne riže u slučaju napada gladi. Za nadoknadu tekućine, uz vodu, biraj i kvalitetne izotonične napitke poput kokosovog soka.

Savjet više!

Ako si u mogućnosti pripremiti salatu od integralne tjestenine ili integralne riže s obiljem sezonskog povrća i osvježavajućeg začinskog bilja poput bosiljka ili celera i malo limunovog soka, svakako to učini.

Takva salata će ti dati dovoljno energije za cjelodnevne aktivnosti na plaži, a ujedno ćeš organizmu osigurati obilje blagotvornih vitamina, minerala i fitokemikalija. Uvijek pripremaj svježi obrok za taj dan i izbjegavaj lako pokvarljive namirnice.

Zdrave grickalice

Kako ne bi pokleknula u dijeti pametna ideja je na putu uvijek uz sebe imati niskokaloričan obrok, poput: 

  • integralnih krekera i/ili grisini štapića
  • mini rajčica po mjeri jednog zalogaja, krastavce i paprike narezane na kriške, štapiće mrkve i celera
  • voće, voće i opet sezonsko voće
  • suho voće, orašaste plodove i sjemenke
  • lagane salate, načinjene primjerice kombiniranjem tofua, kukuruza, tikvica (kuhanih na pari), rajčica, luka i žute i crvene paprike i začinjene maslinovim uljem i limunovim sokom
  • integralnog peciva s namazom od povrća ili povrtnim ''burgerom''
Posjeti missZDRAVA.hr