7 svakodnevnih namirnica i koje bi veličine trebale biti porcije da se ne udebljaš

shutterstock Bijeli kruh bi trebalo konzumirati samo povremeno, a ni s cjelovitim ne treba pretjerivati, šnita dnevno je većini dovoljna
Možda se zdravo hraniš i pridržavaš se zdravih načela prehrane, ali postoji šansa da previše jedeš određene namirnice.
Vidi originalni članak

Čak i zdravu hranu trebaš umjereno konzumirati, pa ne čudi da ponekad pogriješiš u veličini porcije, pogotovo ako pokušavaš smršaviti. Bez obzira kakvu hranu jedeš, veličina porcije je bitna. Čak i ako jedeš "zdravu" hranu, trebala bi voditi računa o količini koju konzumiraš. Ali možda ne znaš čitati nutritivne vrijednosti na pakiranju hrane. Veličina porcije navedena na pakiranju nije preporučena veličina porcije. To je jednostavno količina koju većina ljudi konzumira kada pojedu tu određenu hranu. Najbolji način upravljanja kontrolom porcija je mjerenje hrane jeftinim kuhinjskim alatima poput mjerne šalice, žlica za mjerenje ili digitalne vage. 

Donosimo ti devet namirnica koje sigurno konzumiraš, a s kojima je lako pretjerati u veličini porcije. 

Žitarice  

Kada si zadnji put mjerila svoje žitarice prije nego što si ih isula u zdjelu? Jesi li ikada provjerila nutritivne vrijednosti da bi odredila ispravnu veličinu porcije? Za neke žitarice, jedna šalica je preporučena veličina posluživanja. Ali Američko udruženje za dijabetes navodi 3/4 šalice kao preporučenu porciju. Ako svoje žitarice sipaš ravno u zdjelu, velike su šanse da jedeš do dvije porcije. A ako napuniš zdjelu, možda pojedeš i 3 do 4 porcije.  

Pileća prsa 

Iako su proteini potrebni, ni s njima ne treba pretjerivati. Ako za večeru pojedeš cijela pileća prsa, možda si pretjerala. Preporučena porcija pilećih prsa može biti veličine tvog dlana, ali ovisno o dobavljaču, neka pileća prsa su dva do tri puta veća od preporučene doze prenosi Verywellfit.com. Kada se zbroje kalorije u pilećim prsima, to može pokvariti tvoju prehranu.  

Hamburger 

Ako pljeskavicu za hamburger računaš kao jednu porciju govedine, vjerojatno podcjenjuješ kalorije koje si konzumirala. Burger od oko 113 grama nešto je veći od preporučene veličine serviranja od oko 85 grama. Ali mnogi hamburgeri, posebno oni koji se poslužuju u restoranima, su puno veći i imaju i više grama, što znači da možda jedeš duplo više nego što si mislila, prenosi Verywellfit.com.

Odaberite najbolje za sebe 5 mitova o proteinima kojih trebate biti svjesni

 

sigurni pokazatelji 6 iznenađujućih znakova koji pokazuju da se zdravo hraniš

Kruh 

Ako si spakirala zdrav ručak - sendvič od nemasnog mesa i povrća na kruhu od cjelovitih žitarica, sigurno si se spasila od većeg broja kalorija koje bi pojela kada bi otišla u restoran za vrijeme pauze. Ali, jesi li točno zabilježila kalorije u svom kruhu od cjelovitih žitarica? Ako misliš da je tvoj sendvič jednak jednoj porciji, razmisli još jednom. Za mnoge proizvode od kruha, jedna porcija je samo jedna kriška kruha. 

Voće 

Zdrava porcija svježeg voća izvrsna je alternativa desertu s visokim udjelom masti. Ali, ako brojiš kalorije ili paziš na unos šećera moraš pratiti i koliko voća jedeš. Primjerice jedna šalica grožđa je samo 16 zrna grožđa što nije malo šećera prenosi Verywellfit.com.

Slatki sokovi 

Slatka pića jedna su od stvari koje je najlakše prekomjerno konzumirati jer ih često bezumno ispijamo.  Ali, kalorije u slatkim sokovima se zbrajaju, čak i ako popiješ samo jedan sok dnevno. I iz mnogo razloga, dijetalni sokovi nisu dobra alternativa. Veličina porcije manje Coca-Cole je 750 mililitara, ali većina nas popije mnogo više.  

Preljev za salatu 

Zdrava salata odlična je alternativa obroku s visokim udjelom škroba i masti. Ali preljev za salatu može dodati kalorije. Prema nekim procjenama, mnoge restoranske salate sadrže preko 500 kalorija, najčešće zbog masnog preljeva, prenosi Verywellfit.com. Veličina porcije preljeva za salatu je samo dvije žlice. Ako preljev za salatu naručiš sa strane, konobar će ti vjerojatno donijeti mnogo više od toga, a ako si poput mnogih gostiju u restoranima, sve ćeš preliti na salatu.

Posjeti missZDRAVA.hr