3 dijete koje bi mogle pomoći u smanjenju rizika od kroničnih bolesti kod starijih osoba

Unsplash+
Starenje često donosi nove zdravstvene izazove, uključujući povećani rizik od kroničnih bolesti poput srčanih bolesti, artritisa, KOPB-a i demencije.
Vidi originalni članak

No, istraživači u Švedskoj nude nadu starijim osobama koje su zabrinute za svoje zdravlje. Proučavajući utjecaj prehrane na kronične bolesti, istraživači su otkrili da su ljudi koji su se zdravo hranili imali tendenciju sporijeg napredovanja kroničnih zdravstvenih problema i općenito manje kroničnih bolesti. Nasuprot tome, sudionici koji su konzumirali proinflamatornu hranu imali su veću vjerojatnost razvoja više kroničnih bolesti.

Praćenje veze između izbora hrane i starenja

Starenje može donijeti nove zdravstvene probleme poput gubitka sluha, problema s pokretljivošću i oslabljenog imunološkog sustava. Iako se očekuje određeno pogoršanje, proaktivan pristup zdravlju, uključujući prehrambene izbore, može pomoći u smanjenju rizika povezanog s kroničnim stanjima.

Autori nove studije usredotočili su se na kronične bolesti kod starijih osoba. Neki od zdravstvenih problema koje su razmatrali uključivali su kardiovaskularne bolesti, neuropsihijatrijske bolesti i bolesti mišićno-koštanog sustava. Analizirali su podatke iz Švedske nacionalne studije o starenju i skrbi u Kungsholmenu (SNAC-K), dugoročnog registra koji prati zdravstvene pokazatelje, medicinske povijesti ljudi i kognitivno testiranje među starijim odraslim osobama.

Istraživači su proučavali podatke od više od 2400 starijih osoba iz SNAC-K-a, koji su u početku imali prosječnu dob od 71,5 godina. Podijelili su sudionike u četiri skupine na temelju odgovora koje su dali u upitnicima o hrani:

  • MIND (Mediteranska-DASH prehrana za odgađanje neurodegenerativnih problema), koja se fokusira na konzumaciju voća, povrća, cjelovitih žitarica i zdravih masti.
  • AHEI (Alternativni indeks zdrave prehrane), koji procjenjuje kvalitetu prehrane na temelju namirnica povezanih s nižim rizikom od kroničnih bolesti (ribe, cjelovite žitarice, voće i povrće) poput srčanih bolesti i dijabetesa.
  • AMED (Alternativna mediteranska dijeta), koja se fokusira na biljnu hranu i zdrave masti, ali prilagođava preporuke za neke namirnice poput crvenog mesa.
  • EDII (Empirijski indeks upalnih procesa), što je proupalni obrazac prehrane s visokim udjelom crvenog mesa, prerađene hrane i slatkih pića.

Istraživači su prve tri dijete smatrali zdravima, dok je EDII predstavljao nezdravu prehranu koja potiče upale. Znanstvenici su koristili 15 godina podataka kako bi ispitali kako su dijete utjecale na akumulaciju kroničnih bolesti.

Hrana za dugovječnost 5 mediteranskih namirnica koje žene iznad 50 trebaju jesti svaki tjedan, prema nutricionistima

Starije odrasle osobe koje su se pravilno hranile razvile su manje kroničnih bolesti

Rezultati ove studije pokazali su još jedan način na koji je održavanje zdrave prehrane važno za zdravlje.

Tijekom razdoblja od 15 godina, sudionici koji su se pridržavali jedne od zdravih dijeta iskusili su sporije napredovanje kroničnih bolesti. Osim toga, ovi sudionici imali su do dvije bolesti manje u usporedbi s osobama koje su se najmanje pridržavale zdrave prehrane. Osobe koje su se zdravo hranile također su iskusile sporiju stopu srčanih bolesti i neuropsihijatrijskih bolesti poput demencije. Jedino područje u kojem istraživači nisu pronašli negativnu povezanost između proupalne prehrane i zdravstvenog ishoda bilo je u vezi s mišićno-koštanim bolestima.

Zaštitni učinci MIND i AHEI dijeta na neuropsihijatrijsko zdravlje bili su najjači među najstarijim sudionicima. To sugerira da čak i kasnije u životu, usvajanje zdrave prehrane može napraviti razliku. 

Svjetski dan zdravlja Što sve možeš učiniti za svoje zdravlje kako bi izbjegla kronične bolesti?

Promjena prehrambenih obrazaca može predstavljati izazove

"Ovi rezultati sugeriraju da je kvaliteta prehrane promjenjivi faktor rizika u usporavanju stope akumulacije kroničnih bolesti među starijim odraslim osobama“, rekao je za Medical News Today David Cutler, dr. med., liječnik obiteljske medicine u zdravstvenom centru Providence Saint John's.

Cutler je naglasio da je studija jasno pokazala da proupalna prehrana može biti štetna za zdravlje. Iako je studija pokazala važnost zdravih prehrambenih navika, Cutler je dodao da je promjena prehrambenih navika izazovna. "To se posebno odnosi na starije odrasle osobe čiji su obrasci dulje ukorijenjeni i mogu imati kraće vrijeme da cijene prednosti zdravije prehrane", rekao je Cutler.

Mir Ali, dr. med., opći i barijatrijski kirurg i medicinski direktor Centra za mršavljenje MemorialCare Surgical Weight Loss u Medicinskom centru Orange Coast smatra da ova studija dobro povezuje zdraviju prehranu sa sporijim napredovanjem bolesti. "Iako je teško odvojiti sve čimbenike, mislim da je razumno zaključiti da prehrana igra glavnu ulogu u kroničnoj upali i bolesti."

Ali je također zabrinut zbog teškoća u promjeni prehrambenih obrazaca kod starijih odraslih osoba. "Što je netko stariji, to je teže napraviti dugoročne promjene. Nadalje, bolesti i upale mogu više napredovati kako starimo, pa je teže preokrenuti te promjene", objasnio je Ali. "Općenito, preporučujemo svima da smanje unos ugljikohidrata i šećera te da fokus stave na proteine i povrće. To pomaže potaknuti tijelo na razgradnju masti, smanjenje dijabetesa i upale općenito." 

jedna od najzdravijih dijeta DASH dijeta: Uspješno smanjuje tlak i osigurava gubitak pola kilograma tjedno

Posjeti missZDRAVA.hr