Razvoj proteina, krivca za 75 posto svih slučajeva raka uskoro bi mogao biti zaustavljen

Unsplash+
Protein MYC dio je zdrave stanične aktivnosti, ali kada se stanice raka razviju, gubi svoju normalnu, pažljivo kontroliranu ulogu i pomaže širenju raka. No, znanstvenici su potencijalno pronašli rješenje da to spriječe.
Vidi originalni članak

Dio problema u obuzdavanju MYC-a je taj što je to protein koji zapravo nema strukturu koja se može ciljati, što otežava lijekovima da učinkovito identificiraju MYC i održavaju njegovu normalnu funkciju. Istraživači su rekli da je MYC poput steroida koji potiče brzi rast raka te je krivac za 75 % svih slučajeva raka kod ljudi.

Međutim, istraživači sa Sveučilišta Kalifornija, Riverside (UCR) uspjeli su razviti peptidni spoj NT-B2R koji se može vezati ili djelovati s MYC-om i mijenjati način na koji stanice reguliraju mnoge njegove gene i na kraju smanjiti metabolizam i proliferaciju stanica raka piše Science Alert. “Peptidi mogu zauzeti različite oblike i položaje. Nakon što ih savijete i spojite u prstenove, oni ne mogu usvojiti druge oblike, pa tada imaju nisku razinu slučajnosti. To pomaže kod vezivanja”, rekao je biokemičar Min Xue.

Iako su potrebna dodatna istraživanja, rezultati su obećavajući, a sve to moglo bi pomoći u razvoju lijekova. Peptid se zasada isporučuje preko masnih sfera poznatih kao nanočestice lipida, koje nisu najprikladnije za raspršivanje lijekova, tako da će se to morati promijeniti. 

eksperimentalno cjepivo Prvi pacijenti u Velikoj Britaniji primili cjepivo protiv raka, naša liječnica optimistična

Posjeti missZDRAVA.hr