Zbog ove dvije uobičajene greške prilikom doručka žene u menopauzi "nakupljaju više sala" na trbuhu

Freepik
Konzumiranjem pogrešne hrane za doručak žene mogu često izazvati poremećaj hormonske ravnoteže.
Vidi originalni članak

Kontrolirano mršavljenje čini se kao izazov u svim fazama života, ali hormonska neravnoteža tijekom menopauze čini stvari još kompliciranijima, piše GB News.

Nutricionistica Sarah Lawuk nedavno je na svom TikTok kanalu upozorila žene na "dva najgora doručka koja mogu jesti tijekom menopauze".

"Ja sam nutricionistica koja pomaže ženama iznad 40 da izgledaju i osjećaju se najbolje što mogu dok prolaze kroz proces starenja, a posebno dok prolaze kroz menopauzu", rekla je svojim pratiteljima.

hidratacija kože je ključna 4 savjeta za njegu kože tijekom menopauze

Prva najgora pogreška koju žene mogu napraviti kada doručkuju, prema riječima ove stručnjakinje, je ta da ne jedu ništa, nego popiju samo crnu kavu. “Toliko žena to čini jer pokušavaju jesti manje i povremeno postiti te unijeti manje kalorija u organizam”, objasnila je Sarah Lawuk.

“Nemam apsolutno ništa protiv povremenog posta, vjerujem da u nekim slučajevima to može biti dobro, ali u nekim razdobljima života treba biti malo oprezniji ako se odlučite za ovaj način prehrane. Kada prolazite kroz perimenopauzu i vaši hormoni "polude", vaše tijelo će vjerojatno biti malo više pod stresom. Ako povrh toga još puno postite, možete još više opteretiti svoje tijelo. U stvari, najbolji način da postite, ako to već namjeravate učiniti, je taj da zapravo ranije večerate, ali da uvijek doručkujete ujutro", dodala je Lawuk.

Ako odmah ujutro popijete kavu na prazan želudac to će izazvati nagli porast kortizola, zbog čega se može poremetiti hormonska ravnoteža.

"A hormonska neravnoteža će uzrokovati nakupljanje više sala na trbuhu", objasnila je.

dobre strane menopauze Ima li nešto dobro u menopauzi? Da, evo 4 stvari kojima se možete veseliti

Drugi najgori doručak koji žene jedu tijekom menopauze, prema Lawuk, je "slatka mala zdjelica žitarica/granole s bobičastim voćem uz malo mlijeka".

Iako ima malo masti i puno vlakana, postoje bolji izvori vlakana od običnih žitarica, upozorava stručnjakinja.

“Gdje su vam proteini? Gdje su zdrave masti? Za vas će biti puno bolje ako dan započnete kvalitetnim proteinima i zdravim mastima, umjesto samo zdjelicom ugljikohidrata”, rekla je Lawuk.

Dokazi upućuju na to da nedostatak proteina pridonosi debljanju tijekom menopauze, budući da se potreba tijela za proteinima prirodno povećava u to vrijeme. Štoviše, disbalans hormona često dovodi do pojačane gladi - koja se samo pogoršava kada se proteini isključe iz prehrane.

Hranjive namirnice ključne su za održavanje sitosti i zadovoljstva tijela dok istovremeno pomažu u ubrzavanju metabolizma.

Izbacivanje proteina također značajno povećava rizik od gubitka mišićne mase, što je bitno za produljenje zdravstvenog vijeka kako starimo.

@sarahlawuk These 2 breakfasts will balance your blood sugar, support your hormones and fill you up give them a whirl (especially the mint choc chip smoothie...total win! 🍨) #womenoftiktok #40plusclub #40plusandfabulous #foryoupage #40pluswomen #menopause #perimenopause #menopausefood #40isthenew20 #fyp #menopausehealth #menopausesupport #nutritiontok #healthybreakfastideas #menopausebloodsugars #menopausebloating ♬ Chill and gentle lo-fi/10 minutes(1455687) - nightbird_bgm

 

Posjeti missZDRAVA.hr