Ultraprerađena hrana povezana s većim rizikom od ranih simptoma ovog kroničnog neurološkog poremećaja
Istraživanje, objavljeno u časopisu Neurology, sugerira da ljudi koji redovito konzumiraju grickalice i zaslađena pića imaju veću vjerojatnost da će pokazati vrlo rane znakove Parkinsonove bolesti, neurodegenerativnog stanja karakteriziranog problemima s kretanjem.
Ovo otkriće nadopunjuje sve veći broj dokaza koji sugeriraju da ultraprerađena hrana - koja je značajno izmijenjena u odnosu na svoj izvorni oblik kako bi se poboljšao okus i rok trajanja - može doprinijeti kognitivnom padu, uključujući probleme s pamćenjem, pažnjom i učenjem. Međutim, ova studija je prva koja posebno povezuje ultraprerađenu hranu s razvojem Parkinsonove bolesti.
Stope Parkinsonove bolesti brzo rastu, a prema procjenama bi se broj slučajeva u svijetu mogao povećati za 112 posto do 2050. godine. Znanstvenici sumnjaju da su za to krivi okolišni i bihevioralni čimbenici, a možda je jedan od najvećih promjenjivih čimbenika rizika upravo prehrana.
"Ono što jedete danas može oblikovati zdravlje vašeg mozga desetljećima kasnije“, rekao je za Health Don Thushara Galbadage, doktor znanosti, magistar javnog zdravstva, istraživač neurodegenerativnih bolesti i profesor javnog zdravstva na Sveučilištu Texas Christian.
Istraživači su procijenili zdravstvene podatke 42 843 osobe, prosječne dobi od 48 godina, koje nisu imale Parkinsonovu bolest na početku studije. Tijekom 26 godina, sudionici su redovito išli na liječničke preglede i ispunjavali zdravstvene upitnike. Svakih nekoliko godina ispunjavali su dnevnike prehrane.
Istraživači su zatim proučavali tko je razvio rane znakove Parkinsonove bolesti. Otprilike jedna trećina ljudi s Parkinsonovom bolešću doživljava prodromalnu fazu i razvija niz nemotoričkih simptoma mnogo prije pojave klasičnih motoričkih simptoma, uključujući:
- Zatvor
- Depresivne simptome
- Bol u tijelu
- Oštećenje vida koje uzrokuje poteškoće u prepoznavanju nekih boja
- Prekomjernu dnevnu pospanost
- Probleme sa spavanjem i mirisom
Zapravo, zatvor je jedan od prvih prodromalnih znakova i prema istraživanjima se može pojaviti i do 20 godina prije prvih motoričkih simptoma.
Istraživački tim je također izračunao količinu slatkiša, grickalica, umaka, namaza, umjetno zaslađenih pića, proizvoda životinjskog podrijetla poput hrenovki i druge ultraprerađene hrane koju su sudionici konzumirali.
Ljudi koji su dnevno jeli 11 ili više porcija ultraprerađene hrane - poput jedne limenke gaziranog pića, 28 grama čipsa ili jednog hot doga - suočili su se s 2,5 puta većim rizikom od tri ili više znakova rane Parkinsonove bolesti u usporedbi s onima koji su jeli tri porcije prerađene hrane dnevno. Osim toga, što su ljudi jeli više prerađene hrane, to je bila veća vjerojatnost da će razviti bilo kakve rane znakove (jedina iznimka je zatvor).
"To ukazuje na to da hrana koju jedemo može pomoći u sprječavanju ranih simptoma Parkinsonove bolesti prije nego što se postavi stvarna dijagnoza“, rekla je za Health Mary Ann Picone, dr. med., neurologinja i medicinska direktorica Centra za multiplu sklerozu Medicinskog centra Holy Name.
Istraživači naglašavaju da su pronašli povezanost između ultraprerađene hrane i Parkinsonove bolesti, a ne uzročno-posljedičnu vezu. Nadalje, moguće su neke netočnosti jer su sudionici sami izvještavali o svojoj prehrani i možda su podcijenili ili precijenili količinu prerađene hrane koju su konzumirali.
Zašto ultraprerađena hrana može narušiti zdravlje mozga?
Trenutno, to je upravo ono što znanstvenici pokušavaju razumjeti. Odgovor je, prema istraživačima, vjerojatno složen i višefaktorski.
Aditivi poput umjetnih sladila mogu povećati oksidativni stres, sugeriraju dokazi. Prerađena hrana također može promijeniti crijevni mikrobiom, zajednicu mikroorganizama u crijevima, otvarajući put Parkinsonovoj bolesti. "Postoji jaka veza između zdravih bakterija u crijevima i smanjene upale u mozgu", dodala je Picone.
Osim toga, previše prerađena hrana može dovesti do oštećenja neurona i povećane upale, uključujući i u mozgu. "S vremenom to može ubrzati neurodegenerativne promjene", rekao je Galbadage. Zajedno, dodao je, ove promjene mogu povećati rizik neuroloških stanja poput Parkinsonove bolesti, kao i:
- Demencije
- Kognitivnog pada
- Poremećaja raspoloženja
- Poremećaja spavanja
"Vjeruje se da isti temeljni putevi, poput kronične upale i metaboličkog stresa, doprinose tome", rekao je Galbadage. Ultraprerađena hrana može utjecati i na druge tjelesne sustave te doprinijeti kardiovaskularnim bolestima, metaboličkoj disfunkciji i pretilosti, pokazuju istraživanja.
Zdrava prehrana za zdravlje mozga
Nalazi sugeriraju da je vrijedno provjeriti koliko prerađene hrane jedete dnevno. Rana promjena faktora rizika, poput nezdrave prehrane, mogla bi odgoditi pojavu simptoma.
"Prelazak s prehrane bogate brzom hranom na cjelovitu hranu bogatu hranjivim tvarima tijekom prodromalne faze mogao bi biti ključna strategija u usporavanju napredovanja bolesti“, rekao je Galbadage.
Istraživači nisu izdvojili jedan sastojak ili aditiv na koji treba paziti, već su umjesto toga zaključili da su mnoge različite vrste ultraprerađene hrane povezane s većim rizikom od Parkinsonove bolesti.
"Nije važno samo što bismo trebali jesti, već i što ne bismo trebali jesti", rekla je Jessica Ng, dr. med., neurologinja sa Stanford Medicine. Nada se da će otkrića promijeniti način na koji liječnici savjetuju pacijente i potaknuti ljude da usvoje zdrave prehrambene navike, poput mediteranske i MIND dijete.
Galbadage je preporučio zamjenu grickalica komadom voća ili vodu umjesto gaziranog pića. Općenito preporučuje odabir obroka napravljenih od cjelovitih, minimalno prerađenih sastojaka. U slučaju sumnje, savjetovao je izbjegavanje hrane koja dolazi u pakiranju s dugim popisom sastojaka. "Smanjenje unosa ove hrane jednostavan je, ali moćan način zaštite dugoročnog zdravlja mozga", dodao je.