Ultraprerađena hrana povećava rizik od prerane smrti, pokazalo je istraživanje

Freepik
Oko 14 posto preuranjenih smrti u Engleskoj pripisuje se nezdravoj hrani, što je najviše među ispitanim zemljama.
Vidi originalni članak

Konzumiranje velikih količina ultraprerađene hrane (UPH) povećava rizik od prerane smrti. Svakih 10 posto dodatnog unosa UPH-a, poput kruha, kolača i gotovih jela, povećava rizik od smrti prije 75. godine za tri posto, prema međunarodnom istraživanju provedenom u zemljama poput SAD-a i Engleske.

UPH je toliko štetna za zdravlje da je odgovorna za čak jednu od sedam preuranjenih smrti koje se događaju u nekim zemljama, prema radu objavljenom u časopisu American Journal of Preventive Medicine.

Pregled podataka o prehrani i smrtnosti iz osam zemalja pokazao je da je UPH povezana sa 124 107 preuranjenih smrti godišnje u SAD-u i 17 781 u Engleskoj.

Eduardo Augusto Fernandes Nilson, glavni istraživač studije iz Zaklade Oswaldo Cruz u Brazilu, rekao je da aditivi poput sladila i aroma štete zdravlju, a ne samo visoke razine masti, soli i šećera u UPH.

Autori su pronašli "linearnu povezanost između konzumacije ultraprerađene hrane i smrtnosti od svih uzroka“ kada su pregledali službena istraživanja prethodno provedena u Velikoj Britaniji i SAD-u, kao i u Australiji, Brazilu, Kanadi, Kolumbiji, Čileu i Meksiku.

Prijevremene smrti u Kolumbiji (četiri posto), Brazilu (pet posto) i Čileu (šest posto) "mogu se pripisati konzumaciji UPH“,  dok taj postotak iznosi 10,9 posto u Kanadi, 13,7 posto u SAD-u i 13,8 posto u Engleskoj – što je najveći udio među osam zemalja.

"Prijevremene smrti povezane s konzumacijom ultraprerađene hrane značajno se povećavaju ovisno o njihovom udjelu u ukupnom unosu energije pojedinaca. Visoka količina unosa UPH može značajno utjecati na zdravlje“, zaključili su istraživači. 

Stope smrtnosti su najviše u zemljama gdje stanovništvo dobiva najveće količine ukupne energije konzumiranjem UPH. U Engleskoj to iznosi 53,4 posto, prema Nacionalnom istraživanju prehrane provedenom 2018.-2019., ali u SAD-u je ta brojka još viša - 54,5 posto, piše The Guardian.

"Prvo smo procijenili linearnu povezanost između udjela UPH u prehrani i smrtnosti od svih uzroka, tako da svako povećanje udjela UPH u prehrani od 10 posto povećava rizik od smrti od svih uzroka za tri posto“, rekao je Nilson.

"UPH utječe na zdravlje i izvan individualnog utjecaja visokog sadržaja kritičnih hranjivih tvari - natrija, trans masti i šećera - zbog promjena u hrani tijekom industrijske obrade i upotrebe umjetnih sastojaka, uključujući bojila, umjetne arome i sladila, emulgatore i mnoge druge aditive i pomoćna sredstva za preradu, stoga procjena smrtnih slučajeva od svih uzroka povezanih s konzumacijom UPH omogućuje ukupnu procjenu učinka industrijske obrade hrane na zdravlje.“

Iako je teret lošeg zdravlja uzrokovan UPH-om najveći u zemljama s visokim prihodima, on raste u zemljama s niskim i srednjim prihodima, dodao je Nilson.

Autori su pozvali vlade diljem svijeta da uvedu snažnije mjere za rješavanje problema UPH, uključujući strožu regulaciju marketinga hrane i prodaje hrane u školama i na radnim mjestima, te poreze na UPH proizvode kako bi se smanjila prodaja.

Ovi nalazi nadopunjuju sve veći broj dokaza koji povezuju UPH s većim rizikom od specifičnih bolesti, poput raka i srčanih bolesti, te povećanim ukupnim rizikom od smrti prije 75. godine. Međutim, pronašli su povezanost između UPH i rane smrti, ne da jedno definitivno uzrokuje drugo.

Na primjer, američko istraživanje objavljeno prošle godine u BMJ-u otkrilo je da ljudi koji konzumiraju najviše UPH imaju četiri posto veći rizik od smrti općenito i devet posto veći rizik od smrti od nečega drugog osim raka ili srčanih bolesti. Istraživači su kao najnezdravije UPH proizvode identificirali prerađeno meso, šećer i ultraprerađenu hranu za doručak, poput žitarica.

više energije i gubitak kilograma Ovo se događa vašem tijelu kada smanjite unos ultraprerađene hrane

Posjeti missZDRAVA.hr