Tužila je Instagram jer smatra da je zbog njega razvila poremećaj u prehrani

shutterstock
Alexis Spence iz SAD-a tuži društvenu mrežu Meta kojoj pripadaju Facebook i Instagram jer misli da su stvorili značajke koje izazivaju ovisnost zbog kojih je razvila poremećaj u prehrani.
Vidi originalni članak

Alexis Spence (19) tužbu je podnijela Okružnom sudu u Kaliforniji i tvrdi da ju je Instagram usmjerio na stranice koje veličaju anoreksiju i samoozljeđivanje. Postala je ovisna o tim stranicama te je hospitalizirana zbog depresije, anksioznosti i anoreksije i mora živjeti s roditeljima i terapijskim psom. Sud se uvelike oslanja na mnoštvo internih dokumenata društvene mreže Meta koji su objavljeni u listopadu prošle godine i detaljno opisuju kako su čelnici znali da njihov proizvod šteti mentalnom zdravlju mladih djevojaka piše Daily Mail. 

Ovo je prva tužba ovakve vrste, a Alexis ima podršku Pravnog centra za žrtve društvenih medija koji se zalaže za tinejdžere stradale na internetu. Alexis je svoj Instagram profil napravila s 11 godina bez pristanka svojih roditelja, iako je minimalno dopuštena dob na Instagramu 13 godina. 

Zbog Instagrama je razvila razne poremećaje

U tužbi se navodi da je umjetna inteligencija Instagrama usmjerila tadašnju 11-godišnju Alexis na profile koji veličaju anoreksiju i samoozljeđivanje, dok je platforma također uvela nove značajke osmišljene kako bi aplikacija postala ovisna.

Alexis je hospitalizirana zbog depresije, anksioznosti i anoreksije i njezini odvjetnici tvrde da se s tim poremećajima bori svaki dan kao rezultat štetnog sadržaja i značajki Instagrama koje su joj se neumoljivo promovirale i pružale. Uprava Instagrama odbila je komentirati slučaj piše Daily Mail. 

Depresija utječe na svakodnevne aktivnosti Depresija: Uzroci, simptomi i kako ih prepoznati

Bila je sretno dijete

Alexis je bila sretno i samouvjereno dijete te je uživala pjevati, glumiti, čitati, pisati i pomagati životinjama zbog čega je htjela biti veterinarka. Ipak, kada je imala 10 godina, dobila je svoj prvi tablet kao poklon za Božić koji je uglavnom koristila za igranje društvene igre na Internetu. No, kada je krenula u peti razred, prijatelji su je počeli zadirkivati jer nije imala Instagram te su je nagovarali da napravi profil i bez odobrenja roditelja. Tako je 2013. s 11 godina Alexis napravila Instagram te je u opisu napisala da ima 12 godina. Do kraja te godine počela je pokazivati ​​znakove depresije i njezini su roditelji tražili pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje, ali nisu znali da je u to vrijeme bila na društvenim mrežama. 

Alexis je od drugih korisnika vidjela kako može na Instagramu maknuti roditeljsku zaštitu te kako sakriti aplikaciju.  Do svibnja 2014. Alexis je napravila i drugi profil na Instagramu pomoću e-mail kojeg joj je dodijelila škola. Njezina majka primijetila je da Alexis provodi više vremena na tabletu te je Alexis smatrala da se njezina majka ponaša previše zaštitnički i iracionalno. 

Alexis je uspjela nagovoriti roditelje da joj kupe i pametni telefon na koji su stavili roditeljsku zaštitu i nisu joj dopuštali da ga koristiti noću. Alexis je opet uspjela maknuti roditeljsku zaštitu te je koristila Instagram cijeli dan kada je bila u školi. Četiri mjeseca kasnije nacrtala je sliku sebe kako plače na podu pored mobitela s riječima glupača, debela, ružna i ubij se. U tom trenutku Alexis je na Instagramu bila eksponirana sadržaju o ekstremnom mršavljenju i spremala je fotografije anoreksičnih manekenki kao motivaciju da ne jede kad osjeća glad. Njezini roditelji su otkrili da je na društvenim mrežama iako je tada već imala 13 godina, ali je lagala da ima samo jedan profil.

Početkom 2018. njezini roditelji primijetili su da se samoozljeđuje te da vjerojatno ima poremećaj u prehrani pa su odlučili potražiti pomoći i nabavili su joj terapijskog psa. Na svojim objavama Alexis je pisala kako mrzi sebe i svoje tijelo te je imala suicidalne misli. Alexis je tada bila hospitalizirana zbog depresije, anksioznosti i anoreksije. Jedno vrijeme bila je u remisiji, ali je na fakultetu opet morala ići na liječenje. Njezini liječnici smatraju kako zbog svega ima dugotrajna fizička oštećenja zbog kojih ne može živjeti samostalno piše Daily Mail. 

Akutna i kronična anksioznost Anksioznost: Kako se manifestira i što učiniti?

Facebookovi dokumenti dokazuju da postoji problem

Ova tužba pojavila se samo godinu dana nakon što je bivša zaposlenica Facebooka Frances Haugen objavila interne dokumente u kojima tvrdi da su dizajnirane značajke koje potiču ovisničko ponašanje u predtinejdžerskoj dobi te istovremeno potiču poremećaje u prehrani. Iz konglomerata društvenih mreža Meta svjesni su mnogih problema, uključujući i negativan utjecaj koji njihove društvene mreže imaju na mentalno zdravlje korisnika, posebno mladih djevojaka.

Prema dokumentima, koje je izvorno objavio Wall Street Journal, Facebook je dvije godine znao da je Instagram toksičan za mlade djevojke, ali je nastavio dodavati filtere za uređivanje izgleda, unatoč tome što je šest posto djevojaka u Americi reklo da su ih filteri poticali na razmišljenje o samoubojstvo. Prema istraživanja Facebooka jedna od tri tinejdžerice ima iskrivljenu sliku svog tijela, a također krive Instagram za povećanje stope anksioznosti i depresije. Također su 2020. otkrili da se zbog Instagrama 32 % djevojaka osjeća još nesigurnije. Huagen smatra da, zbog negativnog sadržaja koji se promovira, mlade djevojke postaju sve više depresivne, ali i ovisne o samoj aplikaciji. 

Alexis i njezini odvjetnici tvrde da Meta više cijeni profit nego svoje korisnike te da ovi dokumenti dokazuju da su namjerno prodavali opasan proizvod. Alexisina majka rekla je za NBC da nije mogla učiniti ništa da spasi svoju kćer jer se bore protiv korporacije vrijedne više milijardi dolara.  

nije sve kako se čini Influencerica otkrila kako pozira da bi izgledala savršeno i poručila: "Ne vjerujte internetu"

Posjeti missZDRAVA.hr