Tražiš ukusan ručak bez mesa i kaloričnih umaka? Imamo pravi recept!

Guliver/Shutterstock
Ne trebaš jesti zdravo zato što to rade influencerice, već zato što će odabir pravih namirnica dugoročno koristiti tvom tijelu i organizmu. Ako pritom misliš da je to nemoguće jer je zdrava hrana skupa, tu smo da te razuvjerimo
Vidi originalni članak

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj se s debljinom trenutno bori 20,37% odraslog stanovništva. Riječ je o alarmantnom postotku s obzirom na to da je statistika pokazala kako većina osoba koje boluju od bolesti svrstanih u kategoriju vodećih uzročnika smrti u Hrvatskoj također ima problema s debljinom. Iz donje je tablice vidljivo da prekomjerna konzumacija hrane, naročito nezdrave, ima katastrofalne posljedice na naše zdravlje.

Je li jesti zdravo uistinu tako teško?

Najčešći su razlozi zbog kojih većina ljudi boluje od debljine loša prehrana i fizička neaktivnost. Kad je riječ o prehrani, ljudi pribjegavaju nutritivno siromašnim namirnicama poput fast fooda jer su one naizgled jeftinije - no jesu li zapravo? Ako uspoređujemo prosječan meni koji se može naručiti u nekom fast food lancu ili čak pizzu, oni će te na kraju dana koštati kao jedan prosječan ručak za 4 osobe. Vjerojatno si se i sama našla u situaciji gdje dostavu ručka na poslu plaćaš 35 do 40 kuna, a riječ je o samo jednom obroku u danu. S druge strane, daleko je zdravije i povoljnije pripremiti jelo kod kuće, a uz to ga možeš jesti i nekoliko puta tjedno.

Izbora ima, samo ga treba potražiti

U svojoj okolini često čujemo da jelo bez mesa nije pravo jelo. Naravno, riječ je o velikoj neistini jer je itekako moguće napraviti ukusno, zdravo i zasitno jelo bazirano na povrću i zdravim ugljikohidratima. Štoviše, kad već govorimo o budžetu, nužno je istaknuti kako je moguće naći voće i povrće po povoljnim cijenama (dokle god je sezonsko). Naime, postoji nekoliko trikova kojima se možeš poslužiti pri kupnji takvih namirnica:

  • u velikim količinama kupuj samo ono povrće koje često koristiš u pripremi jela (krumpir, mrkvu, mahunarke) jer će 4 kilograma tikvica, iako kupljena na sniženju, brzo strunuti, a male su šanse da ćeš sve tikvice iskoristiti u roku od nekoliko dana.
  • ako ti je budžet pri kraju, uvijek možeš posegnuti za smrznutim proizvodima, koji su jeftiniji, a i dalje zdravi.
  • pri planiranju obroka, uvijek biraj jednu namirnicu koja će biti baza jelu (leća, slanutak, krumpir, grah, mahune) jer mrkva, salata i rajčice, iako ukusne, uglavnom služe kao dodatak.

Dodatan savjet: ako obroke planiraš nositi na posao, neka to budu jušna jela ili ona bazirana na umacima jer podgrijavanjem neće izgubiti okus.

Tražiš ideju? Probaj ovo!

Ako si u potrazi za ukusnim i jednostavnim receptom pomoću kojeg ćeš od nekoliko osnovnih namirnica napraviti remek-djelo na tanjuru, na pravom si mjestu. Penne od crvene leće s pirjanim gljivama i aromatičnim začinima osvojit će čak i najizbirljivija nepca.

Prednost ovog jela jest ta što je crvena leća bogata najrazličitijim hranjivim tvarima. Sadržava vlakna za povećanje osjećaja sitosti, ugljikohidrate koji nam daju energiju, folnu kiselinu (ili vitamin B9) - esencijalnu namirnicu za živčani sustav, željezo i mangan. Upravo mangan igra važnu ulogu u regulaciji glukoze u krvi i poboljšanju apsorpcije kalcija.

Your browser doesn’t support HTML5 video

Od sastojaka trebaš: 

  • 120 g Barilla Penna od crvene leće
  • 200 g vrganja
  • 200 g kupusa
  • 50 g luka
  • 200 g povrtnog temeljca
  • 15 g rižina brašna 
  • 40 g maslaca
  • malo maslinova ulja
  • svježi ružmarin
  • naribanu koricu limuna
  • sol i čili

Priprema je jednostavna:

1. Očisti gljive i nareži ih na kriške debljine pola centimetra te ih prži u vrućoj tavi na maslinovu ulju dok ne budu gotove. Potom ih začini sitno nasjeckanim ružmarinom.

2. Nareži luk na kriške i poprži ga na malo maslaca. Razdvoji svjetlije listove kupusa i tanko ih nareži prije nego što dodaš luku. Sve začini solju i pirjaj 10 minuta. Nakon toga dodaj povrtni temeljac i kuhaj još 15 minuta. Otopi malo rižina brašna u hladnoj vodi i dodaj ga u tavu te kuhaj još 3 minute. Smjesi dodaj čili, ali pazi da ne pretjeraš.

3. Zadnji je korak priprema baze ovog jela. Zakuhaj vodu u loncu, u nju dodaj sol i kuhaj Penne od crvene leće 7 do 9 minuta. Dok se one kuhaju, nareži tamnije listove kupusa na trakice debljine 1 cm i dodaj ih nakon 7 minuta. Penne ocijedi, dodaj im umak od kupusa i dobro promiješaj. Sve ukrasi pirjanim gljivama, posluži i uživaj!

Ako vam se ovo jelo sviđa, dodatne recepte i inspiraciju potražite ovdje.

Posjeti missZDRAVA.hr