Top 5 (ne)prijatelja tvojeg zdravlja
Top 5 prijatelja tvojeg zdravlja:
- Voće i povrće: ove su namirnice pune vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana. Nisu samo ukusne, već smanjuju ranjivost na rak, demenciju i depresiju. Jedi ih pet do devet puta dnevno.
- Integralne žitarice: peciva, pahuljice i tjestenine od cjelovitih žitarica, tamna riža, ječam i zob odlični su izvori kompleksa vitamina B, vitamina E i vlakana.
- Orasi i sjemenke: bogati bjelančevinama i jednostruko nezasićenim masnoćama, koje su zdrave za srce.
- Mliječni proizvodi bez masnoća ili s malo masnoća: Izvrsni izvori kalcija, minerala presudnog za izgradnju kostiju.
- Visokokvalitetne bjelančevine s malo masnoća: puretina i piletina bez kožice, ribe, jaja i mahunarke. Ribe su bogate i s omega-3 masnim kiselinama, koje su povoljne za srce i središnji živčani sustav.
Top 5 neprijatelja tvojeg zdravlja:
- Zasićene masnoće: One su u velikoj količini prisutne u crvenom mesu, maslacu, punomasnom siru, mlijeku i drugim mliječnim proizvodima te u palminom i kokosovom ulju. Čuvaj se ove hrane jer podiže nivo kolesterola te povećava opasnost od začepljenja žila, srčane bolesti i karcinoma.
- Trans masnoće: Ima ih u margarinu, većini kolača, smrznute i pržene hrane, a povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti slično zasićenim masnoćama. Provjeri je li na etiketi navedeno hidrogenizirano ili djelomično hidrogenizirano povrtno ulje.
- Jako zasoljena hrana: Prerađeni artikli kao što su umak od rajčice, juha iz konzerve i u kockicama, hot dog i smrznuta pizza sadrže mnogo soli, koja potiče rast krvnog tlaka i škodi srcu i žilama. Također ugrožava kosti, jer izaziva pojačano izlučivanje kalcija.
- Nemasni kolači i keksi: Ove namirnice sadrže jako mnogo šećera i kalorija, a ne posjeduju vlakna, minerala i vitamina.
- Nemasni krumpir i čips: Prave se od umjetnih, neprobavljivih masnoća, koje potiču izlučivanje vitamina koji su topivi u masnoćama (A, D i E) i tako osiromašuju organizam.
Mišljenje nutricionista
Za mišljenje smo upitali nutricionisticu Sandru Krstev Barać.
Činjenica je da niti jedna namirnica nije zabranjena, već da tajna zdravlja i vitalnosti leži u umjerenosti i raznolikosti.
No, također je neosporiva činjenica da zbog svog nutritivnog sastava postoje poželjnije i manje poželjne namirnice u tvojoj prehrani.
Tako namirnice bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima poput voća i povrća, prehrambenim vlaknima poput integralnih žitarica, nezasićenim masnim kiselinama od kojih se posebice ističu svestrane omega-3 masne kiseline sadržane u ribi i orasima te visokovrijednim bjelančevinama poput mesa peradi, jaja, mahunarki i niskomasnih mliječnih proizvoda imaju višestruko blagotvoran učinak na organizam i prehranu valja temeljiti na njima.
S druge strane, zasićene masne kiseline kakve nalazimo primjerice u crvenom mesu ili trans masne kiseline koje ''caruju'' u procesiranoj hrani imaju štetan učinak na zdravlje srca i krvnih žila povećavajući značajno rizik od kardiovaskularnih oboljenja.
Nadalje, dokazano je da previše soli u prehrani povisuje krvni tlak stoga je unos polugotovih i gotovih jela koja u pravilu obiluju solju, poželjno svesti na minimun.
Društvu nepoželjnih namirnica pridružuju se i svi proizvodi koji obiluju šećerom, a samim time i kalorijama te oni koji svoju aromu duguju umjetnim tvarima.
Saznaj ima li smeđi šećer manje kalorija od bijelog šećera...