Više od pola globalnog stanovništva ne konzumira dovoljne količine mikronutrijenata
Ovo je prva studija koja nudi globalne procjene neadekvatnog unosa 15 kritičnih mikronutrijenata bitnih za zdravlje. Nedostaci mikronutrijenata jedan su od najčešćih oblika pothranjenosti na globalnoj razini, a svaki nedostatak nosi svoje zdravstvene posljedice, od nepovoljnih ishoda trudnoće, preko sljepoće, do povećane osjetljivosti na zarazne bolesti. Prethodna istraživanja procijenila su količine dostupnih mikronutrijenata i koje od ljudi konzumiraju, a ova studija procjenjuje ispunjavaju li zahtjeve preporučene za ljudsko zdravlje i razmatra neadekvatnosti s kojima se posebno suočavaju muškarci i žene tijekom svog životnog vijeka, piše SciTechDaily.
Revolucionarni opseg i pristupačnost
"Naša je studija veliki korak naprijed", rekao je suvoditelj Chris Free, istraživački profesor na UCSB-u. "Ne samo zato što je prva koja je procijenila neadekvatan unos mikronutrijenata za 34 dobno-spolne skupine u gotovo svakoj zemlji, već i zato što ove metode i rezultate čini lako dostupnima istraživačima".
Istraživači su upotrijebili podatke iz Globalne baze podataka o prehrani, Svjetske banke i ankete o prehrani u 31 zemlji kako bi usporedili prehrambene potrebe s prehrambenim unosom među stanovništvom 185 zemalja. Podijelili su populaciju na muškarce i žene koje pripadaju 17 dobnih skupina: od nula do 80 u petogodišnjim rasponima, kao i skupini od 80+. Proučavali su petnaest vitamina i minerala: kalcij, jod, željezo, riboflavin, folat, cink, magnezij, selen, tiamin, niacin i vitamine A, B6, B12, C i E.
Studija je otkrila značajne nedostatke unosa za gotovo sve procijenjene mikronutrijente, isključujući proizvode obogaćene nutrijentima kao potencijalni izvor dodatnih nutrijenata. Neadekvatan unos posebno je prevladavao za jod (68% svjetske populacije), vitamin E (67 %), kalcij (66 %) i željezo (65 %). Više od polovice ljudi konzumiralo je nedovoljne razine riboflavina, folata i vitamina C i B6. Unos niacina bio je najbliži adekvatnom unosu, s 22 % globalne populacije koja konzumira neadekvatne razine, a slijede ga tiamin (30 %) i selen (37 %).
Rodne razlike i regionalni trendovi
Procijenjeni neadekvatni unos joda, vitamina B12, željeza i selena bio je viši za žene nego za muškarce unutar iste zemlje i dobnih skupina. Suprotno tome, više muškaraca konzumiralo je neadekvatne razine kalcija, niacina, tiamina, cinka, magnezija i vitamina A, C i B6 u usporedbi sa ženama. Dok su se obrasci neadekvatnosti mikronutrijenata jasnije pojavili na temelju spola, istraživači su također primijetili da su muškarci i žene u dobi od 10 do 30 godina najskloniji niskim razinama unosa kalcija, posebno u južnoj i istočnoj Aziji i subsaharskoj Africi. Unos kalcija također je bio nizak u Sjevernoj Americi, Europi i središnjoj Aziji.
"Ovi rezultati su alarmantni", rekao je Ty Beal, viši tehnički stručnjak u GAIN-u. “Većina ljudi – čak i više nego što se prije mislilo, u svim regijama i zemljama svih prihoda – ne konzumira dovoljno bitnih mikronutrijenata. Ti nedostaci ugrožavaju zdravstvene rezultate i ograničavaju ljudski potencijal na globalnoj razini”.
"Izazov javnog zdravlja s kojim se suočavamo golem je, ali liječnici i kreatori politika imaju priliku identificirati najučinkovitije dijetetske intervencije i usmjeriti ih na populaciju kojoj su najpotrebnije", dodao je stariji autor studije Christopher Golden, izvanredni profesor prehrane i planetarnog zdravlja na Harvard TH Chan School of Public Health.
Istraživači su primijetili da je nedostatak dostupnih podataka, posebice o individualnom unosu prehrane diljem svijeta, mogao ograničiti njihova otkrića.