Fitness blogerica je pokazala koliko ekstreman može biti PMS

Guliver/Shutterstock
Simptomi PMS-a variraju od žene do žene. Tako ih neke ni ne osjete, dok su drugima jako vidljivi i bolni. Upravo drugoj skupini pripada fitness blogerica Malin Olofsson, koja je na svom Instagram profilu podijelila fotografiju ekstremnih simptoma PMS-a, koje ona svakog mjeseca proživljava.
Vidi originalni članak

Što ti poručuje boja mjesečnice?

"Ovo je normalno. Ovo nije nešto čega te treba biti sram. Da, jako je neugodno i da, teško je boriti se s osjećajem da je to nešto što trebaš sakriti, da trebaš pokušati što više uvući trbuh", dio je opisa fotografije.

Zašto je PMS nekim ženama tako ekstreman?

Ginekologinja dr. med. Jessica Shepherd tvrdi da postoji više mogućih razloga zbog kojih žene zadržavaju vodu i osjećaju nadutost u vrijeme PMS-a, pa liječnici još uvijek ne mogu precizno odrediti što uzrokuje ovaj efekt: "Doduše, znamo da hormonalne promjene estrogena i progesterona utječu na zadržavanje vode u organizmu. Upravo dan prije no što dobiješ mjesečnicu ćeš primijetiti najveće zadržavanje vode."

Komplikacije uzrokovane policističnim jajnicima

Mikroorganizmi koji žive u tvojim crijevima su jako osjetljivi, pa tako i oni reagiraju na zadržavanje vode potaknuto hormonima. Zbog toga, i crijeva mogu zadržavati tekućinu u tom periodu, a iskusit ćeš i nadutost i vjetrove, prenosi womenshealthmag.com.

Nadutost može biti još gora za žene koje su intolerantne na laktozu ili imaju sindrom nervoznih crijeva. Ostali mogući uzročnici nadutosti su dodatci prehrani bogati vlaknima, određeni laksativi i žvakaće gume.

Kako prirodno izliječiti vaginalne gljivične infekcije?

Vježbaj i smanji unos soli

Ako se i tebi trbuh nadima prije mjesečnice, dr. med. Shepherd ti preporučuje da vježbaš, smanjiš unos soli, piješ više vode i u prehranu uključiš probiotike.

Pojedine namirnice, koje su inače zdrave, doprinose nadutosti, pa tokom PMS-a izbjegavaj mahune, brokulu, kupus, cvjetaču, cjelovite žitarice, jabuke, breskve, kruške, zelenu salatu i luk. Alkohol također može pogoršati nadutost, pa i njega izbjegavaj.

Faktori o kojima ovisi kada češ ući u menopauzu

Posjeti missZDRAVA.hr