Duže spavanje vikendom ne može nadomjestiti neispavanost tijekom radnog tjedna

Thinkstock
Nekoliko dodatnih sati sna tijekom slobodnih dana ili vikendom nisu dovoljni da nadoknade neispavanost tijekom tjedna, upozorava nova studija.
Vidi originalni članak

Daily Mail ističe da nedovoljno spavanja i neliječeni poremećaji spavanja dovode do povećanog rizika od zdravstvenih problema, uključujući pretilost i dijabetes. Istraživači su odlučili otkriti možemo li se za neispavanost "iskupiti" s nekoliko sati više sna tijekom vikenda. Ukratko, prema studiji objavljenoj u časopisu Current Biology, 'ne'.

Lijek za nesanicu Spavanje pored psa može ti osigurati bolji san

Koautor studije dr. Kenneth Wright sa Sveučilišta u Coloradu rekao je: "Ključno saznanje iz ove studije je da nadoknađivanje sna vikendom nije učinkovita strategija za oporavak metabolizma."

Istraživači su odlučili saznati kako "nadoknađivanje" sna vikendom utječe na metaboličko zdravlje osobe. Da bi to saznali, tim Sveučilišta Colorado angažirao je zdrave mlade odrasle osobe, a svaki sudionik nasumično je raspoređen u jednu od tri skupine. Prva skupina imala je dovoljno vremena za spavanje, odnosno devet sati, svake noć tijekom devet noći. Druga je imala pet sati spavanja tijekom tog istog razdoblja. Treća skupina je spavala pet sati tijekom pet dana, nakon čega je uslijedio vikend u kojem su spavali koliko su htjeli, a onda su još dva dana imali ograničeni san.

Nedovoljno sna dovodi do debljanja

U dvjema skupinama u kojima je spavanje bilo ograničeno, nedovoljno sna dovelo je do povećanja želje za grickanjem nakon večera te povećanja težine. Tijekom oporavka za vrijeme vikenda sudionici iz treće skupine su u prosjeku spavali jedan sat duže nego obično. Također, konzumirali su manje dodatnih kalorija nakon večere od onih koji nisu imali dovoljno sna. Ali kad su se nakon vikenda vratili u stanje nedovoljnog sna, nakon večere jeli su više te dobivali na težini. 

Ograničenje spavanja u prvoj skupini sudionika bilo je povezano sa smanjenjem osjetljivosti na inzulin od oko 13 posto, prema nalazima studije. Ali skupina koja je spavala više tijekom vikenda pokazala je još manje osjetljivosti na inzulin. Osjetljivost na inzulin u cijelom tijelu, jetri i mišićima se smanjila za devet do 27 posto nakon što ponovno nisu imali dovoljno sna, kad je vikend završio. 

Koautor studije, dr. Christopher Depner rekao je: "Naši rezultati pokazuju da je osjetljivost na inzulin u mišićima i jetri bila gora kod ispitanika koji su duže spavali tijekom vikenda."

Isto tako, primijetio je da metaboličke promjene nisu viđene kod ljudi koji su manje spavali tijekom svih dana. Dr. Depner je dodao: "Ovaj nalaz nije bio previđen i nadalje pokazuje da spavanje tijekom vikenda vjerojatno neće biti djelotvorna mjera protiv gubitka sna u vezi sa metaboličkim zdravljem kada je gubitak spavanja kroničan."

Neispavanost Spavanje manje od sedam sati uništva tvoje tijelo

Društvo za istraživanje spavanja i Američka akademija medicine spavanje preporučuje sedam ili više sati spavanja za odrasle kako bi se zadržalo optimalno zdravlje. Nova saznanja dodaju da je nedovoljno sna faktor rizika za metaboličke poremećaje. Istraživači su rekli da njihova studija također pokazuje da "nadoknađivanje" sna tijekom vikend nije rješenje za kronični gubitak sna tijekom tjedna. Dr. Wright je dodao da noć ili dvije tijekom vikenda nisu djelotvorna mjera za zdravlje ljudi

Posjeti missZDRAVA.hr