"Dobar" kolesterol možda ipak nije toliko dobar: Mogao bi povećati rizik od ozbiljnog zdravstvenog stanja
"Dobar" (HDL) kolesterol, koji se obično smatra korisnim za zdravlje, može biti povezan s povećanim rizikom od ozbiljnog očnog stanja, glaukoma - barem među starijima od 55 godina - sugeriraju rezultati velike opservacijske studije, objavljene u British Journal of Ophthalmology.
Paradoksalno, "loš" (LDL) kolesterol, koji se obično smatra štetnim za zdravlje, može biti povezan s nižim rizikom od glaukoma, stanja koje oštećuje vidni živac, što potencijalno dovodi do nepovratnog gubitka vida ili potpune sljepoće.
Nova istraživanja dovode u pitanje dosadašnja saznanja o tome što je dobro ili loše za zdravlje očiju, i sugeriraju da je možda potrebno preispitati liječenje pacijenata s visokim razinama masnoća u krvi i koji imaju veći rizik od glaukoma, kažu znanstvenici.
Predviđa se da bi broj osoba s glaukomom do 2040. mogao doseći brojku od oko 112 milijuna. Čimbenici rizika uključuju dob, etničku pripadnost, povećanje očnog tlaka i obiteljsku povijest bolesti, objašnjavaju znanstvenici.
Abnormalno visoke razine cirkulirajućih masnoća (lipida) u krvotoku povezane su s očnim stanjima, poput makularne degeneracije i dijabetičke retinopatije. Nedavno objavljeno istraživanje također ukazuje na povezanost s glaukomom, no nalazi su nedosljedni i nije jasno koja bi vrsta lipida mogla biti najutjecajnija.
Kako bi dokazali ovu povezanost, istraživači su uključili 400 229 sudionika u dobi od 40 do 69 godina u istraživanje UK Biobank Study. Svi su sudionici ispunili anketu, intervjuirani i podvrgnuti standardnim krvnim testovima, uključujući one za mjerenje masnoća u krvi, prema Medical Xpress.
Njihovo zdravlje praćeno je u prosjeku 14 godina, a tijekom tog vremena 6868 sudionika (gotovo dva posto) razvilo je glaukom. U usporedbi sa sudionicima koji nisu razvili glaukom, oni koji su razvili glaukom uglavnom su bili stariji i nisu bili bijelci. Imali su viši HDL, ali niži LDL kolesterol i veći omjer struka i bokova (indikativno za središnju pretilost).
Sudionici koji su oboljeli od glaukoma također su češće bili bivši pušači, uzimali su lijekove za snižavanje kolesterola u krvi (statine), te su imali veću prevalenciju dijabetesa, visokog krvnog tlaka i kardiovaskularnih bolesti.
Ali analiza rezultata krvnih pretraga pokazala je da su više razine dobrog HDL kolesterola povezane s povećanim rizikom od glaukoma, dok su više razine lošeg LDL kolesterola, ukupnog kolesterola i triglicerida povezane s nižim rizikom. Oni s najvišom razinom HDL kolesterola u krvotoku imali su 10 posto veću vjerojatnost da će razviti glaukom nego oni s najnižom razinom, pri čemu je svako (standardno odstupanje) povećanje povezano s pet posto većim rizikom.
Slično tome, sudionici s najvišim razinama LDL kolesterola i triglicerida imali su osam posto, odnosno 14 %, manju vjerojatnost da će razviti glaukom od onih s najnižim razinama. A svako (standardno odstupanje) povećanje LDL kolesterola, ukupnog kolesterola i triglicerida smanjilo je rizike za četiri posto.
No, ove uočene povezanosti postojale su samo među onima starijima od 55 godina, bez značajne uočene povezanosti kod osoba u dobi od 40 do 55 godina. Na rezultate istraživanja također je utjecao spol i vrsta glaukoma.
Istraživači su izradili ocjenu poligenskog rizika—broj koji daje personaliziranu mjeru genetske osjetljivosti na bolesti kombiniranjem informacija o genetskom riziku iz cijelog genoma. To je pokazalo da je svaki dodatni genetski rizik bio povezan s pet posto većim izgledima za razvoj glaukoma. Ali nije bilo značajnih pojedinačnih povezanosti između LDL kolesterola, ukupnog kolesterola ili triglicerida i glaukoma.
Budući da je ovo bila promatračka studija, iz nje se ne mogu izvući čvrsti zaključci o uzroku i posljedici. Također, znanstvenici priznaju različita ograničenja svojih otkrića, uključujući to da uzorci krvi nisu uzeti nakon posta te da su uzeti u samo jednom trenutku. Jednako tako, nalazi možda nisu primjenjivi na druge etničke skupine, budući da su sudionici UK Biobank pretežno europskog podrijetla.
"Ova otkrića dovode u pitanje postojeće paradigme o 'dobrom' i 'lošem' kolesterolu u odnosu na zdravlje očiju. To bi moglo potaknuti ponovnu procjenu strategija upravljanja lipidima kod pacijenata s rizikom od glaukoma", sugeriraju znanstvenici bez obzira na ograničenja ove studije.