Crijeva kao naš drugi mozak

AllergoSan
Vidi originalni članak

Prije 100.000 godina, našim precima stres su predstavljale divlje životinje. Danas su ih zamijenili rokovi, nedostatak vremena, financijski problemi te balansiranje između profesionalnog i privatnog života. Čak i djeca su pod stresom.
Dugotrajni stres može uzrokovati fizičke tegobe poput zatvora, proljeva, sindroma iritabilnog crijeva, gastritisa, glavobolje i migrene, kardiovaskularnih bolesti, ali i one psihičke kao što su poremećaji koncentracije i spavanja, nervoza, anksioznost, „burnout“ i depresija.
Odgovor na stres ovisi o mnogim čimbenicima, ali i o mikrobioti – skupu mikroorganizama koji se nalaze u crijevima, navodi mag. Anita Frauwallner, osnivačica austrijskog Instituta AllergoSan, centra za kompetenciju i istraživanje mikrobioma.

Stres i crijeva – naš drugi mozak

Crijeva su najosjetljiviji organ na stres. Stres troši dobre crijevne bakterije koje utječu na emocionalno ponašanje, kognitivne procese i osjetljivost na stres. Važno je osigurati dovoljno dobrih bakterija u crijevima kako bismo bili sretni. Naime, 95% serotonina (hormona sreće) potječe iz crijeva, a direktno utječe na pamćenje i raspoloženje, objašnjava mag. Frauwallner.

Znanost je dokazala da su crijeva i mozak povezani te međusobno komuniciraju, a ovaj odnos naziva se os crijeva-mozak. Ono što se događa u crijevima ima utjecaj na mozak i obrnuto. Nije ni čudo da se crijeva nazivaju našim drugim mozgom.

Psihobiotici – probiotici za mozak

Psihobiotici su žive bakterije koje pozitivno utječu na mentalno zdravlje i reguliraju os crijeva-mozak. Studije su pokazale da uključivanje psihobiotika u rutinu može imati niz dobrobiti za mentalno zdravlje, uključujući poboljšanje raspoloženja i kognitivnih funkcija, bolje upravljanje stresom, podršku probavnom sustavu, uravnoteženi imunosni sustav itd., navodi mag. Frauwallner.
Najveće istraživanje Instituta AllergoSan provedeno je tijekom pandemije koronavirusa, gdje je analiziran učinak sinbiotika OMNi-BiOTiC® STRESS na smanjenje psihičkog stresa na više od 10.000 ispitanika diljem Europe. Hrvatska je također bila dio ove studije. Uz korištenje ovog sinbiotika, probavni problemi smanjili su se kod 83% sudionika; osim toga, došlo je do jasnog smanjenja mentalnog zamora i umora. Ljudi su imali puno više energije, a učinak na san je bio posebno pozitivan.

Koje dobre bakterije unijeti kad smo pod stresom?

Svako šesto dijete osjeća se preopterećeno. Osim opsežnog školskog gradiva i pritiska okoline, mogu biti prisutne i nesuglasice među školskim kolegama koje utječu na djetetovu psihu. Tome ne pomažu ispunjen raspored i premalo vremena za igru. Postoji nekoliko znakova koji ukazuju da je dijete pod stresom: problemi sa spavanjem, agresivnost, učestalo plakanje, gubitak apetita ili tješenje hranom. Osim toga, djetetova crijeva često reagiraju na stalni stres nadutošću, proljevom i zatvorom.
Školarcima, studentima i roditeljima savjetujem OMNi-BiOTiC® STRESS. Zdrava crijeva važna su kako bismo stres „probavili“ na odgovarajući način i zaštitili se od njegovih štetnih učinaka, objašnjava mag. Frauwallner.

Detaljnije o proizvodu: 
https://omni-biotic.hr/proizvod/omni-biotic-stress/

Više o ostalim proizvodima Instituta AllergoSan pronađite na www.omni-biotic.hr, a proizvode možete nabaviti u svim bolje opremljenim ljekarnama te odabranim DM prodavaonicama

Posjeti missZDRAVA.hr