7 znakova da tvoje tijelo treba više vitamina A

Guliver/Shutterstock
Svi vitamini neophodni su za to da tvoje tijelo obavi nevjerojatnu količinu dnevnih funkcija, a iza dobrog vida, učinkovitog reproduktivnog sustava i zdrave kože nalazi se vitamin A.
Vidi originalni članak

Vitamin A prisutan je u velikom broju namirnica, a rizik od njegovog nedostatka postoji, ali uglavnom kod trudnica, beba i djece u ranim fazama rasta. U nastavku teksta provjeri imaš li ti koji od ovih znakova koji ti poručuju da tvojem tijelu nedostaje upravo taj vitamin te pročitaj koja hrana je najbolja za konzumaciju kako bi ga ponovno nadomjestila.

Suha koža

Vitamin A jedan je od glavnih elemenata koje tijelo treba kada je u pitanju zdravlje kože i njena hidratacija. Veoma čest simptom nedostatka vitamina A je i pojava ekcema koji nastaju kada koža postane toliko suha da poprima crvenkastu boju, a MSD priručnik dijagnostike i terapije navodi da je česta pojava vezana uz njega i svrbež. 

PRIPREMA KOŽE Muči te suha koža zimi? Evo kako se najbolje pripremiti

Noćno sljepilo

Noćno sljepilo jedan je od najčešćih simptoma vezanih uz nedostatak vitamina A, a odnosi se na problem otežanog vida u mraku. Drugi naziv za to je i keratomalacija ili kserotični keratitis, odnosno stanje u kojemu rožnica postaje suha i zamućena zbog manjka bjelančevina, prehrambenih kalorija i prethodno spomenutog vitamina A. MSD prenosi da "antibiotske kapi ili masti za oči mogu izliječiti infekciju, ali je važnije nadomjestiti manjak vitamina A pripravcima vitamina koji se daju na usta (oralno) ili poboljšati lošu prehranu."

Akne

Kao što je već spomenuto, vitamin A jedan je od glavnih 'igrača' kada je riječ o stanju kože i njenom obnavljanju. Ako ga nema, lice može postati suho i zbog toga stvarati prekomjerno ulje koje može potaknuti pojavu prištića te se zbog toga vitamin A može koristiti za liječenje problema povezanih s aknama.

Ljepota i relax Bjelančevine iz jogurta sužavaju pore, a jabučni ocat "briše" akne

Problemi sa začećem

Ako imaš problema sa začećem, nedostatak vitamina A mogao bi biti uzrok tomu. Reproduktivni sustavi i muškaraca i žena najbolje djeluju kada se pazi na pravilnu konzumaciju vitamina A te zbog toga konzumacija hrane bogate vitaminom A može utjecati na plodnost. Uz to, trudnice bi ga trebale uključiti u svoju prehranu, jer je gubitak trudnoće, odnosno spontani pobačaj povezan s manjkom vitamina A, prenosi Bright Side.

Loše zacjeljenje rana

Ljudsko tijelo obično u vrlo kratkom vremenu može zaliječiti manje rane zahvaljujući proizvodnji kolagena. On je najzastupljeniji protein u tvojem tijelu i glavna je komponenta vezivnog tkiva. Kolagen ima mnogo važnih funkcija, uključujući pružanje strukture koži i jačanje kostiju, prenosi Healthline. Stoga, ako primijetiš probleme s zacjeljivanjem rana, provjeri jedeš li dovoljno hrane s vitaminom A poput mrkve, naranče, mlijeka i crvenog mesa.

Usporen rast

Ovo je jedan od znakova na koje bi posebno trebala obratiti pažnju, pogotovo kod beba i djece. Važno je za trudnice da konzumiraju vitamin A , ali i daju ga djetetu u prvih godinu dana života jer je upravo on odgovoran za razvoj vida i imunološkog sustava, ali i na općeniti rast djeteta.

Suhe oči

Jedan od najvažnijih znakova nedostatka vitamina A je nemogućnost stvaranja suza i vlaženja očne jabučice. Ako to neugodno stanje potraje ono može dovesti do potpunog slabljenja rožnice i gubitka vida.

Hrana u kojoj možeš pronaći vitamin A:

  • Jaja: kuhano jaje sadrži 8 % vitamina A potrebnog za konzumaciju u jednom danu.
  • Losos: u 100 grama ima 149 % vitamina A.
  • Špinat: sadrži velike količine karotenoida, koje tvoje tijelo može pretvoriti u vitamin A.
  • Batat/slatki krumpir: jedan je od najboljih izvora vitamina A, jer na 100 grama ima 122 % vitamina A.
  • Mrkva: je bogata beta karotenom, koje tvoje tijelo pretvara u vitamin A. 
Posjeti missZDRAVA.hr