26-godišnjakinja pokazala kako mokri kroz pupak nakon teške prometne nesreće

instagram/uwalk_iglide
Amerikanka Steph Aiello (26) pokazala je kako mokri kroz pupak zbog operacije koja joj je spasila život nakon teške prometne nesreće.
Vidi originalni članak

Steph je trebala krenuti na edukaciju za kozmetičarku u listopadu 2010. Ali samo dan prije nego što su predavanja počela, bila je u velikoj nesreći u kojoj je poginuo jedan od njezinih najbližih prijatelja, a ona ostala paralizirana. Ne samo da je izgubila kontrolu i funkciju svog mjehura, već zbog nesreće ima i smanjenu sposobnost korištenja ruku, piše Daily Mail

Godinama kasnije, išla je na tešku operaciju preusmjeravanja mokraćnog mjehura do pupka, što joj je omogućilo da vrati nešto kontrole nad svojim tijelom. Na svom Instagramu podijelila je video u kojem objašnjava kako mokri kroz pupak, a time je željela razbiti stigmu s kojom se suočavaju osobe s invaliditetom diljem svijeta. 

Pratitelji na društvenim mrežama reagirali su zaprepašteno, ali pohvalili su Steph što je skrenula pozornost na stanje s kojim se bori. "Kao medicinska sestra koja radi na kućnoj njezi, mislila sam da sam sve vidjela, ali nikad nisam ni čula za ovo! Hvala na dijeljenju", napisala je jedna pratiteljica. "Hvala vam što ste bili toliko hrabri da nam to pokažete. Hvala vam što ste nas educirali", dodao je drugi pratitelj. 

U videu je također otkrila neobičan znak koji ukazuje da mora mokriti. "Oči mi počinju malo suziti", rekla je, dodajući da to prethodi simptomima reakcije imunološkog sustava koja se naziva autonomna disrefleksija.

Autonomna disrefleksija je je opasan sindrom koji uključuje pretjeranu reakciju autonomnog živčanog sustava. Uzrokuje niz simptoma uključujući znojenje i ubrzan rad srca, te uzrokuje nagli porast krvnog tlaka. Za one s ozljedom leđne moždine, obično se aktivira kada je mjehur pun i treba ga isprazniti, prema klinici Cleveland

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Steph Aiello (@uwalk_iglide)

Neuralink Kvadriplegičar s moždanim implantatom prikazan kako igra šah

Držeći dugi kateter, Steph je dodala da s njim može mokriti gdje god se nađe. "Kad ga zabijem u pupak, zapravo dođe do mog mjehura", što joj omogućuje da mokri. Nakon što završi, gurne palac u malu omču na vrećici katetera i lagano ga izvuče. "Onda uzimam poklopac katetera, vraćam ga na cijev katetera i mogu ga gurnuti dlanom te onda to bacam u WC", opisala je Steph.   

"Za svakoga tko razmišlja o ovoj operaciji, to je krajnje brutalna operacija. Oporavak je stvarno težak, ali kad bih to morala ponoviti svake godine, učinila bih to", dodala je. Prije operacije koja joj je promijenila život, dva puta godišnje primala je injekcije botoksa - koji se često koristi kao kozmetički postupak za smanjenje bora - u svoj mjehur. Injekcije služe za opuštanje mišića u organu, omogućujući mu da zadrži više tekućine.  

Prema NHS-u može se napraviti sličan postupak koji uključuje ubrizgavanje botoksa u mišić sfinkter na stražnjoj strani tijela i za odrasle i za djecu s kroničnim analnim fisurama koje nisu zacijelile osam tjedana, unatoč liječenju. Djeluje tako da blokira određene mišićne receptore, dopuštajući tkivima da se opuste i olakšava cijeljenje fisure.

Ali postupak (operacija) Mitrofanoff dao je Steph trajno rješenje. Postupkom se stvara kanal iz slijepog crijeva ili tankog crijeva, povezujući mjehur s površinom kože. To omogućuje umetanje katetera za pražnjenje urina. "U mom slučaju, moje slijepo crijevo je bilo dovoljno veliko da nisu morali koristiti moja crijeva, ali ako je vaše slijepo crijevo mnogo manje, morat će iskoristiti crijeva", dodala je. Povremeno mora uzimati lijekove za spazam mokraćnog mjehura kako bi spriječila njegovo grčenje i curenje.  

"Autonomna disrefleksija nešto je čega sam se jako bojala dok sam bila u bolnici. Ali tijekom godina zapravo sam naučila živjeti s tim i koristiti to u svoju korist. Uvijek mogu osjetiti kada se javlja moja autonomna disrefleksija. Stoga ću provjeriti svoj mjehur, provjeriti svoje hlače, cipele, pokušati pronaći izvor. Zapravo uživam u činjenici da imam autonomnu disrefleksiju jer mi tijelo govori da nešto nije u redu prije nego što se dogodi nešto stvarno loše", zaključila je Steph. 

Prevencijom do zdravog mjehura Kako očuvati mokraćni mjehur i spriječiti inkontinenciju?

Posjeti missZDRAVA.hr