RESET, RELOAD, STAND BY: Odmor je prva stvar u održavanju higijene tvoje psihe!

Martina Cvek
Naša kolumnistica otkriva kako je uz pomoć psihoterapije otkrila radosti života i pritom se naučila - odmarati. Kako tijelo, tako i um treba odmor i podršku, a za to je krucijalno spoznati sebe i dati si najmanje pet minuta svaki dan samo za sebe.
Vidi originalni članak

Nedavno sam ponovno krenula na svoju psihoterapiju koju, by the way, smatram toliko bitnom danas da bi trebala spadati u obvezno zdravstveno osiguranje. Ljudi ju čak i danas često stigmatiziraju, pa se osjećaju krivima ako sami ne mogu sebe „dovesti u red“ no zapravo je to isto samo pitanje brige o svom zdravlju. Kako brinemo o higijeni zubiju, trebali bismo brinuti i o higijeni svoje psihe.

Depresija ili?

No to je neka druga tema. Moja tema bila je neka vrsta depresije. Ne ona koju biste na prvu nazvali tako jer sam i dalje vidjela radost života, funkcionirala u privatnom i poslovnom životu i pronalazila inspiraciju. No sve to, nekako na 10 posto. A ja nisam navikla na 10 posto, navikla sam na 100. Uvijek i u svemu. Budući da sam i sama vidjela da je uzrok tome umor, tu i tamo bi si uzela slobodan dan ili slobodno jutro i ljenčarila. No moje se stanje nije mijenjalo. I onda sam čula tu čarobnu rečenicu – ne možeš nadoknaditi 20 mjeseci posla uz neprospavane noći, hiperproduktivnost i hendlanje svih životnih uloga na uštrb uloge „dobra prema sebi“ u jednom danu. Ne možeš niti u dva.

pokloni sebi sebe Kolumna: Kako sam postala najbolja moguća verzija sebe

I tako sam krenula. Stavila sam čvrsto STOP na apsolutno sve novo, sve teško, sve što bi trebala napraviti i zapovjedila si odmor. Svaki dan. Možda se na prvu čini čudnim da si netko mora zapovjediti odmor i užitak, ali u mom svijetu opsesivnog mozga, to je moralo biti tako. Odnosno to si moram ponavljati svaki dan. I tako započinjem svako jutro. Prva stvar koja mi je u rokovniku i u glavi jest – odmori se. To je postala moja dnevna obaveza poput – skuhaj ručak, operi zube, promjeni pelene. Odmori se.

Nisam sad sjela, zatvorila se u kuću i gledala kako vrijeme prolazi. I dalje sam funkcionirala kao mama, poduzetnica, prijateljica, žena. Samo u smanjenom obliku. Ispred svega, stavila sam SEBE. Prvo pitanje u danu mi je  – kako se osjećaš? Ako sam umorna, sjetna ili tužna ili ako nemam snage, odrađujem u svakom segmentu minimum.

Odraditi samo najnužnije

Danima sam odrađivala stvarno najnužnije, koristila prednosti vrtića, crtića i baka servisa, gledala sve sezone Shark Tanka i vukla se po kući u pidžami. DANIMA. Svaki put kad bi se javila ona opsesivna Ivka s pitanjem:“ do kad ćeš tako?“, začepila bih joj usta i nastavila po svom. Istina, moram joj začepiti usta nekoliko puta u jednom danu, ali ne dam se.

Ono što se dalje desilo nije ostvarilo najgori strah opsesivne Ivke: sve će propasti, ulijenit ćeš se do kraja, nećeš nikad uspjeti. Baš suprotno. Negdje, u nekom trenutku, ne sjećam se točno kojem, otvorili su mi se moji kreativni ventili. S gledanja Shark Tanka prešla sam na intuitivno surfanje YouTubeom koje mi je donijelo hrpu novih spoznaja. Moja kreativnost i želja za pisanjem vratila se enormnom snagom, održala sam nekoliko najinspirativnijih radionica do sada, a treninge nikad nisam vodila prisutnije, emotivnije, bolje. Svaki ručak koji sam odabrala skuhati bio je čisti nektar, a svako vrijeme koje sam odabrala aktivno provesti s djetetom bilo je čudesno. Opustila sam se. Možda prvi put u svom životu (osim na putovanjima), ja sam se opustila.

Taj osjećaj da mi je nekoliko mjeseci glavni cilj odmoriti se, maknuo je osjećaj nedovoljnosti, osjećaj moranja i osjećaj kroničnog nedostatka vremena. Nije mi falilo i ne fali mi vremena jer… pa, ne moram ništa. I ono što je najveći paradoks. Dok ne radim ništa, napravila sam najviše.

Ne čekaj da se baterija isprazni, reagiraj već na 60 posto!

Još uvijek osjećam umor, ali i sve više one predivne nalete energije i inspiracije. Zamisli sebe kao neki kompjuter. Radiš, programiraš, vrtiš sve one brojke i slova u glavi i računaš, miksaš, kemijaš, ali ne staješ. Kratko se ukopčaš na punjač u struju, ali bateriju napuniš uvijek do 20 posto. Tek toliko da preživi.  I onda se „zbrejkaš“. Sve se smrznulo. Slova stoje na ekranu, programi se ne mogu pokrenuti. Ne možeš ući niti u jedan dokument. Blank. Što radiš? Stisneš RESET. RELOAD. I prikopčaš se na struju. Do 100 posto. Svaki svaki dan. Ne čekaš da se baterija isprazni nego reagiraš već na 60 posto. I kompjuter je stalno pun.

raspoloženje Stalno si loše volje? Možda samo voliš biti tužna?

Jasno mi je da nisu svi kao ja da mogu gotovo u potpunosti planirati svoje vrijeme sami. Jasno mi je da postoje stvari koje ne možeš odgoditi (imam ih i ja) da postoji radno vrijeme, djeca, suđe. Ali male promjene čine veliku razliku. Deset minuta meditacije, kratka kava u samoći na pauzi od posla, jednostavniji ručak i dan kad ne kuhaš, ne spremaš i nisi superhipermamakojasveradidazabavisvojudjecuinistajojnijeteško. Može se. Malo tu, malo tamo. Koristeći svaku moguću priliku.

Sve na ovom svijetu ponekad treba RESET. Pa tako i mi. RESET, RELOAD, STAND BY. 90 dana tvoja najbitnija uloga je uloga “dobra prema sebi”. I gledaj što se događa, otkrit ćeš novi svijet. Obećajem.

Posjeti missZDRAVA.hr