Fizički simptomi depresije: Kada tijelo odražava unutarnju borbu

Pexels Prejedanje i povećan apetit također mogu biti simptom depresije
Fizički simptomi depresije važan su dio cjelokupne dijagnoze i ukazuju na dublje unutarnje borbe koje pojedinac prolazi. Razumijevanje i osvješćivanje ovih simptoma može pridonijeti uklanjanju predrasuda o mentalnim poremećajima i poboljšanju podrške koju pružamo onima koji se nose s depresijom.
Vidi originalni članak

Depresija je složeno i ozbiljno mentalno stanje, a iako se često percipira samo kao poremećaj raspoloženja, depresija se može manifestirati i kroz različite fizičke simptome koji dodatno otežavaju svakodnevni život, navodi WebMD. Razumijevanje ovih simptoma može pomoći u prepoznavanju i pružanju odgovarajuće podrške osobama koje se bore s depresijom.

  • Umor

Jedan od najčešćih fizičkih simptoma depresije je umor i smanjena energija. Osobe koje pate od depresije često se osjećaju iscrpljeno čak i nakon minimalnog fizičkog ili mentalnog napora. Jednostavne svakodnevne aktivnosti poput ustajanja iz kreveta ili obavljanja kućanskih poslova mogu postati izazovne. Ovaj fizički umor često prati osjećaj praznine i gubitka interesa za stvari koje su nekad bile uzbudljive ili važne.

  • Promjene u apetitu

Promjene u apetitu također su česti fizički simptomi depresije. Neki ljudi s depresijom imaju smanjen apetit i gube na težini, dok drugi imaju povećanu želju za hranom što uzrokuje nakupljanje kilograma. Ovi poremećaji apetita mogu biti povezani s emocionalnim stanjem pojedinca i mogu dodatno utjecati na osjećaj samopoštovanja i samopouzdanja te tako produbiti loše osjećaje koje nosi sama depresija.

  • Problemi sa snom

Spavanje je još jedno područje koje je pogođeno depresijom. Osobe koje pate od depresije često se bore s nesanicom ili odlaze u drugu krajnost i spavaju većinu dana iako ih i dalje prati osjećaj umora nakon duljeg spavanja. Nesanica može biti uzrokovana tjeskobom, negativnim mislima ili nemogućnošću isključivanja uma, dok produženo vrijeme spavanja može biti način izbjegavanja stvarnosti i suočavanja s emocionalnim bolovima.

  • Bolovi u tijelu

Bolovi i nelagoda također su česti fizički simptomi depresije. Osobe s depresijom često se žale na glavobolje, bol u mišićima, bol u leđima ili probavne smetnje, poput želučanih tegoba ili kronične napetosti u trbuhu. Ovi simptomi mogu biti rezultat napetosti i tjelesnog stresa koji proizlaze iz depresije.

  • Smanjena seksualna želja

Gubitak interesa za seksualne aktivnosti, smanjen libido i poteškoće s postizanjem ili održavanjem erekcije kod muškaraca mogu biti povezani s depresijom. Ovi fizički simptomi mogu dodatno pogoršati emocionalnu i partnersku povezanost te imati negativan utjecaj na kvalitetu života i odnose s partnerom ili partnericom.
 

Nije ju lako prepoznati Depresija skrivena iza osmjeha je posebno opasna
 

Liječenje samo fizičkih problema nije rješenje 

Važno je napomenuti da se fizički simptomi depresije često javljaju zajedno s emocionalnim simptomima kao što su tuga, gubitak interesa, osjećaj beznadnosti i anksioznost. Depresija je kompleksno stanje koje zahtijeva multidisciplinarni pristup, uključujući psihoterapiju, farmakoterapiju i podršku bliskih osoba.

Prepoznavanje fizičkih simptoma depresije ključno je za pravovremeno traženje pomoći i adekvatno liječenje. Osobe koje primijete ove simptome kod sebe ili kod svojih bližnjih trebaju potražiti podršku od strane stručnjaka, poput psihijatra ili terapeuta. Pravilna dijagnoza i liječenje mogu značajno poboljšati kvalitetu života i pomoći osobama da ponovno pronađu radost i zadovoljstvo u svakodnevnim aktivnostima.
 

veliko istraživanje Tjelovježba se pokazala učinkovitom za mentalno zdravlje kao lijekovi

Posjeti missZDRAVA.hr