5 ozljeda koje se mogu dogoditi tijekom seksa, od kojih neke zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć

Unsplash+
Seks bi trebao biti zabavno i ugodno iskustvo, a ne iskustvo zbog kojeg čete završiti na hitnoj.
Vidi originalni članak

Nažalost, ozljede od seksa se dogode s vremena na vrijeme. Manje se ozljede često mogu liječiti kod kuće, ali ozbiljnije mogu zahtijevati posjet hitnoj službi.

"Kao liječnik hitne medicinske pomoći, vidio sam širok raspon ozljeda, ali neke od najiznenađujućijih i najdelikatnijih uključuju ozljede povezane sa seksom", rekao je za HuffPost dr. Jordan Wagner. "Ove ozljede mogu biti i neugodne i bolne, ali češće su nego što mislite".

U nastavku, liječnici hitne pomoći govore o tome kako se te ozljede događaju, kako se liječe i nude savjete kako biste ih mogli izbjeći u svojoj spavaćoj sobi.

Prijelom penisa

Prijelomi penisa, iako rijetki, mogu se dogoditi tijekom seksualne aktivnosti zbog izravne traume penisa u erekciji. Penis ne sadrži kosti, tako da je 'prijelom' zapravo kidanje vanjske ovojnice cjevčica (nazvanih corpora cavernosa) koje se pune krvlju kako bi došlo do erekcije.

Liječnik hitne pomoći Joe Whittington prisjetio se slučaja muškarca u ranim 20-ima koji je došao na hitnu sa sumnjom na prijelom penisa. “Bio je to njegov prvi seksualni susret, a ispričao je kako mu je tijekom intenzivne aktivnosti penis iskliznuo i snažno se savio na zdjeličnu kost partnerice”, rekao je za HuffPost. “Odmah je čuo pucketanje, praćeno oštrim bolom, oteklinom i modricama. Brzo smo potvrdili dijagnozu i zakazali mu hitnu operaciju za sanaciju puknute vanjske ovojnice cjevčica”. 

Nakon operacije, muškarcu je savjetovano da se suzdrži od seksualne aktivnosti i dali su mu lijekove protiv bolova, rekao je Whittington. “Ovaj incident naglašava važnost održavanja dobre komunikacije i izbjegavanja pretjerano agresivnih pokreta tijekom snošaja kako bi se spriječile takve bolne ozljede”.

Mokraćna cijev također se može oštetiti tijekom prijeloma penisa. Prema bivšoj liječnici hitne medicine Jessici Singh, ključno je potražiti hitnu medicinsku procjenu i liječenje ako postoje gore navedeni simptomi. 

video Kako izgleda fraktura penisa – i koji seksualni činovi to najvjerojatnije uzrokuju – pogledajte video

Predmet zaglavljen u rektumu

Između 2012. i 2021. bilo je procijenjenih 39 000 posjeta hitnoj službi u SAD-u zbog predmeta zaglavljenih u rektumu, području između kraja debelog crijeva i analnog kanala.

"Iako može postojati nekoliko razloga za rektalno umetanje stranog tijela, ono se najčešće umeće tijekom seksualne aktivnosti", rekla je Singh.

Wagner je rekao da je vidio sve, od voća do žarulja i boca s vodom, kako se stavljaju u rektum radi seksualnog užitka. "Tijelo stvara negativni tlak pa se predmet može uvući", objasnio je.

Ponekad liječnici mogu ukloniti te predmete rukom ili spekulumom, ali kompliciranije situacije zahtijevaju operaciju.

Whittington se prisjetio slučaja u kojem je muškarac srednjih godina došao na hitnu s jakim bolovima u trbuhu i jer nije mogao obaviti veliku nuždu. “Sramežljivo je priznao da je stavio žarulju u svoj rektum tijekom analne igre, koja se zaglavila. S obzirom na delikatnu i potencijalno opasnu prirodu situacije, poduzeli smo dodatne mjere opreza kako bismo osigurali da je žarulja sigurno uklonjena, a da se ne razbije”, objasnio je. “Nakon početnih procjena, pažljivo smo uklonili predmet pod sedativima kako bismo spriječili daljnje komplikacije poput perforacije ili infekcije. Nakon zahvata pratili smo ga zbog znakova infekcije i davali mu antibiotike kao mjeru opreza”.

Strana tijela u rektumu zahtijevaju medicinsku procjenu i liječenje, rekla je Singh, napominjući da se moraju odmah ukloniti kako bi se izbjegle komplikacije poput infekcije ili perforacije crijevne stijenke. Zato je jako važno koristiti seksualne igračke dizajnirane posebno za analnu igru. Vibratori ili dildoi namijenjeni vaginalnoj uporabi ne smiju se stavljati u rektum, kao niti bilo kakvi kućanski predmeti.

"Osigurajte da predmeti imaju proširenu bazu kako se ne bi 'izgubili' i izbjegavajte pretjerano snažno umetanje", rekao je Whittington. "Korištenje predmeta koji nisu namijenjeni takvim aktivnostima može dovesti do ozbiljnih ozljeda i komplikacija". 

Što kažu stručnjaci Stručnjaci otkrivaju intimne činove koji uništavaju veze - i one iznenađujuće koje mogu spasiti veze

Dugotrajna erekcija

Prijapizam je medicinski izraz za neželjenu, dugotrajnu, bolnu erekciju koja traje satima nakon seksualne stimulacije ili se javlja bez ikakve seksualne stimulacije, objasnio je Wagner. Kada erekcija traje više od četiri sata, potrebna je hitna medicinska pomoć, dodao je. “Krv se može početi skrućivati, uzrokujući trajna oštećenja i nemogućnost budućih erekcija”, rekao je Wagner.

U slučajevima prijapizma povezanim sa seksom, glavni krivci su lijekovi koji se koriste za erektilnu disfunkciju (ED), kao što je Viagra, ili terapije injekcijama za penis. Produljene erekcije smatraju se rijetkom nuspojavom oralnih lijekova za ED .

Međutim, kada se kombiniraju injekcije i oralni lijekovi, rizik od prijapizma je povećan, rekao je urolog dr. Drogo Montague za kliniku Cleveland. "Zato budite sigurni i nemojte ih spajati", savjetovao je Montague.

Kada se pojavi prijapizam, cilj je smanjiti erekciju. "To može uključivati ​​ubrizgavanje lijekova u penis kako bi se riješilo viška krvi iz penisa", rekao je Wagner. “Ako to ne uspije, koristimo velike igle za aspiraciju ili uklanjanje krvi iz penisa. Ako započne proces skrućivanja krvi, urolog će možda trebati izvesti operaciju za umetanje penilnog šanta ili, u teškim slučajevima, penilne proteze”. 

Seksualni problemi i strast 6 seksualnih problema za koje stručnjaci tvrde da nisu zabrinjavajući

Penis captivus

Penis captivus nastaje kada penis zaglavi u vagini tijekom spolnog odnosa. Vaginalni mišići se tijekom seksa stežu više nego, stežući vaginalni otvor i otežavajući vađenje nabreklog penisa. Nakon što se mišićne kontrakcije ili erekcija povuku, partneri bi se trebali moći razdvojiti.

Smatra se da je to vrlo rijetka pojava i većina informacija koje postoje o tome su anegdotske prirode. Penis captivus mogao bi biti povezan sa stanjem zvanim vaginizam u kojem se vagina nehotično zatvara zbog grčenja mišića u dnu zdjelice, prema Medical News Today.

Whittington je rekao da je susreo mladi par koji je stigao na hitnu nakon što su se ženini vaginalni mišići toliko čvrsto stisnuli tijekom seksa da su njih dvoje 'zapeli'. “Par je objasnio da je do situacije došlo tijekom posebno strastvenog trenutka”, rekao je. “Kako bismo im pomogli, koristili smo sredstva za opuštanje mišića i hladne obloge za nježno opuštanje vaginalnih mišića. Nakon kratkog vremena uspjeli su se razdvojiti bez daljnjih problema”. 

mislila je da su nekompatibilni Meghan Trainor otkrila da pati od vaginizma što čini seks iznimno bolnim

Genitalne infekcije uzrokovane izmetom

Infekcije penisa ili vagine mogu se pojaviti ako su posjekotine na genitalijama izložene fekalnoj tvari ili drugim kontaminantima, rekao je Wagner. “To se može dogoditi tijekom snošaja ako se ne održava odgovarajuća higijena ili ako se prijeđe s analnog na vaginalni seks bez čišćenja”, objasnio je. “Ove infekcije obično su posljedica ulaska bakterija u tijelo kroz manje ozljede, najčešće E. coli”.

Obično se ove infekcije liječe antibioticima i pravilnom njegom rana, iako će neke pacijente možda trebati hospitalizirati i dati im antibiotike intravenozno.

“Dobra higijena je ključna”, rekao je Wagner. Kako biste spriječili infekcije, trebali biste promijeniti kondome ako prelazite s analnog na vaginalni seks. Svaki penis, prst ili seksualna igračka koja je bila u anusu treba temeljito oprati blagim sapunom i vodom prije nego što uđe u vaginu. 

koža Šest kožnih problema na intimnom području uzrokovanih seksom

Posjeti missZDRAVA.hr