Smanji svakodnevni stres u 5 koraka i unaprijedi zdravlje

Thinkstock
Stres nepovoljno utječe na zdravlje, čak i kada ga nisi svjesna. Fizički simptomi mogu biti raznoliki, od osjećaja tjeskobe, glavobolje, probavnih smetnja, alergija pa do slabljenja imunološkog sustava kod dugotrajnog, kroničnog stresa.
Vidi originalni članak

Stres može biti dobra stvar – on nas tjera naprijed, u nove izazove, i otvara nove vidike, no nije zdrav kad je stalan, zbog kumulativnog efekta, i stoga ga treba držati pod kontrolom.

Usredotoči se na ono što radiš u trenutku kad to radiš

Većina se može sjetiti situacije kad dan započne kaosom i čovjek ne zna bi li prvo pojurio na zahod ili se počeo spremati. Obavljaj jednu po jednu stvar i potpuno se posvetite onome što radiš, bilo da si u uredu, kuhinji, u igri s djecom ili kućnim ljubimcima. Kuhaj kavu razmišljajući o kavi, ne o milijun stvari koje te čekaju! Odrađivanje više stvari odjednom ostavi za zaista nepredvidive situacije, a dan si olakšaj tako što ćeš se sasvim usredotočiti na ono što u tom trenu radiš.

Pronađi vremena za planiranje

Na početku ili u sredini dana - kad god ti odgovara - zastani na desetak minuta i prođi u mislima kroz ono što te taj dan čeka. Podsjeti se što radiš i po potrebi presloži prioritete, tako ćeš lakše upravljati ne samo svojim obavezama već i reakcijama. Ako znaš što te čeka, nećeš provesti cijeli dan isključivo reagirajući na nepredvidivo ili zaboravljeno.

Prošeći prirodom

U idealnom slučaju. U manje idealnom slučaju, nakon ručka, umjesto kave, prošeći oko zgrade. Četvrt sata lagane tjelovježbe razbudit će te i razveseliti: kretanjem se oslobađa endorfin, "hormon sreće" koji povoljno utječe na raspoloženje. Ljuti li te nešto, hodaj pet minuta dulje i znatno žustrije jer kretanje ne jede samo stres već i ljutnju, napetost i frustraciju.

Redovno i pametno jedi

Svi ponekad zaboravimo jesti, no činiš li to često, glukoza u krvi će ti divljati, a s njom i raspoloženje, kao i sposobnost da se nosiš sa stresom. Jedi u isto vrijeme svaki dan, u malim obrocima koji ne oduzimaju puno vremena, a donose zdravlje.

Liježi u isto vrijeme

Pametna, odnosno uravnotežena prehrana i manje količine stresa u svakodnevici pomoći će ti da lakše zaspiš i da se lakše probudiš. Pokušaš li to učiniti svaki dan u isto vrijeme, otklonit ćeš još jednu svakodnevnu naviku koja je izvor stresa - neredovit san. Nije bitno voliš li leći u 22 ili 2, bitno je da se tijelo može osloniti na to da će svoj odmor dobiti u isto vrijeme.

Ove savjete nije teško provesti u djelo, samo se treba sjetiti i s vremena na vrijeme ih se pridržavati. Malo po malo, držimo li se dobrih odluka koje smo donijeli, osjetit ćemo kako je život lakši i ljepši kad smo opušteniji.

Otkrij saveznicu u svakodnevnoj borbi sa stresom! 

Posjeti missZDRAVA.hr