Zdrave, ukusne i brze palačinke plus recepti za zamjenu za jaja
Tko ne voli palačinke?! Hm, malotko će odgovoriti da ih ne voli. Kod nas doma je običaj da ih spremamo svaki vikend. Dijete me budi oko 6 u jutro i dere se:“Ajde mama idi mi složi palačinke!“. Naravno morala sam smisliti neki jednostavan recept jer u tako rane jutarnje sate baš i nisam raspoložena za kompliciranje.
Zato ti danas donosim recept naših omiljenih palačinki koje uspiju baš svaki put. Recept za ove palačinke može biti u veganskoj verziji ili pak možeš koristiti i jaje. Oba načina su isprobana i super su. Palačinke s jajem su još malo više pjenaste, eto tek toliko da znaš.
Kako napraviti zamjenu za jaja?
Hm, mislim da će ovo poslužiti osim veganima i svima onima koji zbog alergija ne konzumiraju jaja pa je dobro napomenuti da ima nekoliko izvrsnih zamjena.
- Tu je banana, o da obična banana. Najbolje da bude jako zrela i prošarana točkicama. Jednostavno izgnječi ½ banane i koristiti ju kao zamjenu za jedno jaje.
- Pire od jabuke, batata ili tikve. Ne moraš kupovati gotove jednostavno skuhaš kockice i zgnječiš ih te dodaš umjesto jaja. Zamjena za jedno jaje je ¼ šalice pirea.
- Tu su i chia sjemenke - 1 žlica chia sjemenki pomiješana s 1/3 šalice vode je zamjena za jedno jaje.
- Mljeveni lan u omjeru 1 žlica lana i 3 žlice vode čini jedno jaje- to je i najčešća zamjena za jaje koju osobno koristim.
- Kao jaje može poslužiti i slanutak - 3 žlice slanutkovog brašna i 3 žlice vode čine jedno jaje.
- Postoje još mnoge zamjene kao npr. brašno od lupine, aruprah, svileni tofu, kukuruzni/krumpirov škrob, protein od soje, kikiriki maslac.
Recept za palačinke (za 10 do 12 komada, ovisno o veličini)
Sastojci:
- 240 grama pirovog brašna
- 2 i ½ male žličice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 2 do 4 velike žlice sirupa od agave ili kokosovog šećera, ksilitola ili nekog drugog zdravog sladila
- 270 do 300 ml biljnog mlijeka po odabiru
- 2 velike žlice kokosovog ulja
- 1 jaje ili vegansko jaje (1 žlica mljevenog lana + 3 žlice vode)
- 1 mala žličica cejlonskog cimeta ili vanilije
Priprema:
- U jednoj zdjeli pomiješaj sve suhe sastojke, a u drugoj sve mokre sastojke.
- Polagano dodaj suhe u vlažne i miješaj ili ručnom pjenjačom ili mikserom dok se ne povežu svi sastojci.
- Ostavi da smjesa odstoji oko 10 do 15 minuta.
- Zagrij tavu za palačinke na srednju temperaturu i dodaj tijesto ovisnu koju veličinu palačinki želiš.
- Palačinke okreni kada se na vrhu pojave mjehurići. Peci još minutu dvije s druge strane i gotovo.
- Gotove palačinke ukrasi po želji.
- Moji najdraži preljevi su: javorov sirup, svježe voće, čokolada, kokos vanilija namaz, svježi pekmez i kikiriki maslac…
Dobar tek!
Ako misliš da se u tebi ili oko tebe krije prava gastro zvijezda, prijavi sebe ili frendove na naš nagradni natječaj i dokaži da si najbolji foodie bloger regije! Ili nas barem followaj - ima super fotki i recepata :)