O čemu ovisi hoće li ti menopauza biti teška?

shutterstock Mnoge će se žene tijekom menopauze loše prisjećati riječi i imat kognitivne tegobe
Tantra kaže, budite stvarni, budite kakvi jeste. Sreća nije loša, dobra je. Biti sretan je vrlina jer sretna osoba neće drugima stvoriti nesreću. Samo sretna osoba jest i može biti podloga za sreću drugima. Dalje objašnjava, sve što je negativno nestat će kroz svjesnost - mržnja, bijes, tuga, nasilje. Ljubav, radost, ekstaza po prvi put postat će vam dostupni
Vidi originalni članak

Kada jedete i pijete postanite okus jela ili pića i budite njima ispunjeni. Divno je osjećati okus, divno je biti osjećajan, jer što ste osjetljiviji bit ćete življi, više života će ući u vaše unutrašnje biće. Bit ćete otvoreniji. Ljudi s vremenom pomalo otupljuju, odvajaju se od svoje biti i svojih čula i to osobito kad počinju shvaćati da stare, oslabljuju fizički i gube motivaciju u životu. Kod muškaraca se to počine aktivirati u fazi andropauze, a kod žena menopauze.

Hormonalni poremećaji i menopauza

Smatram da roditelji mogu imati velik utjecaj na razvoj seksualnosti kao i poremećaja kod svoje djece. Mnoge impotencije i frigidnosti upravo su izrasle iz tih nezdravih stavova koji su ugrađivani u karaktere još neformirane djece. Često roditelji izbjegavaju grliti svoju djecu jer imaju ugrađen obrazac da bilo kakvo dodirivanje simbolizira seks. Jednog dana toj djeci kada odrastu treba dosta vremena da se otvore i prihvate svoju seksualnost. Mnoge osobe oko sebe stvaraju obrambeni oklop jer se boje ako se otvore da će postati osjetljivije i ranjivije i  zato prerano gube senzualnost i erotičnost, a i potenciraju hormonalne poremećaje.

Kod žene se to manifestira što vrlo rano ulaze u fazu menopauze. Naravno postoje i drug uzroci zašto  se ta promjene događa tako rano, kao što su stres, nepravilna prehrana ili premalo kretanja. Podržavam stavove Dr. Christiane Northrup, poznate američke ginekologinje koja održava seminare za žene, a u svrhu osvještavanja i poticanja jedinstva tijela, uma i duha. Pomaže ženama da se okrenu svojoj unutarnjoj mudrosti kako bi bile zdrave i doživjele istinski procvat. Smatra da žene s godinama postaju mudrije, kreativnije, slobodnije i s tim sazrijevanjem počinju istinski izražavati svoje osjećaje i želje. Mnoge su cijeli život provele brinući o obitelji, naravno uz mušku potporu, ako su imale tu privilegiju. Sada kada je sve to realizirano, maknut je teret koji ih je sputavao u povezivanju sa sobom i svojim unutarnjim težnjama.

FEROMONI PODIŽU IMUNITET Miomi, ciste i rana menopauza nastaju kao posljedice emocionalne povrede

Veliku ulogu ima životni partner

Neke žene počinju u toj dobi slikati, pisati, učiti jezike i otvarati se izazovima koje su  godinama potiskivale jer nisu imale vremena niti energije za ostvarivanje svojih dubokih želja. Naravno da postoje mnoge žene koje su to osvijestile u ranijim godinama svog života. Veliku, gotovo najvažniju ulogu ima muškarac s kojim dijelimo svoju „životnu odiseju“. Ako nema potpore partnera, prijatelja i društva, žena vrlo rano počinje ulaziti u period menopauze. U zadnje vrijeme već nakon četrdesete mnoge imaju promjene koje se manifestiraju kao izostanak menstrualnih ciklusa, navala vrućine (valunga), nervoze, preosjetljivosti, obilnih krvarenja uz pojavu miomima i cista.

Svijet doživljavamo kroz vlastite emocije Uzemljenje i kretanje ključ su životne radosti i pročišćenja duše

Smetnje uzrokovane klimakterijem - psihosomatski uvid

Postoji cijeli niz simptoma koji se tu može razotkriti. Tu se može prepoznati potisnuti strah od starenja i bojazan da postajete neprivlačni te nesvjesno odbijate sami sebe. A navale vrućine zapravo pokazuju da ste još uvijek vruća žena. Krvarenja koja su pojačana zapravo predstavljaju mladost i plodnost koju ponovno želite. Važno je živjeti život prema svojim prirodnim potrebama, a ne prema društvenim očekivanjima. Promatrajte promjenu koja se u vama događa jer to je prirodni životni proces, a život znači rast i promjenu. Prihvatite otvoreno i radosno taj novi ciklus svog života.

neka životna energija kola tijelom Uzroci neplodnosti često su emotivne prirode, kako ih otkloniti?

Tao- vježbe pomlađivanja

Rađamo se posjedujući golemu energiju, koju taoisti nazivaju osnovnom ili Ying energijom, to je stvaralačka energija nužna da se kod žena stvori jajna stanica, zid maternice i hormoni. Ta energija, uz onu koju dobivamo od disanja i hrane, dopušta tijelu žene da svoje jajne stanice obdari životnom energijom koja se prenosi na sljedeće generacije. Očuvanje ove energije može produžiti život i očuvati zdravlje žene. Jajnici stalno proizvode seksualnu energiju. Ovladavajući njom, životna snaga (inače izgubljena putem menstruacije) se može apsorbirati i očuvati.

Cilj taoističkih vježbi je da se energija iz reproduktivnih i spolnih organa disanjem i kontrolom zdjeličnih i vaginalnim mišića, dovede preko kralježnice do mozga. Kada je mozak nabijen energijom, ona se može širiti prednjim dijelom tijela, da bi se akumulirala u predjelu pupka. Rezultati ovih vježbi su fascinantni jer se usporava starenje, sprječava se visoki krvni tlak, nesanica, glavobolja i artritis.                        

Posjeti missZDRAVA.hr