Bolognese umak na vege način s lećom

Gracia Petek za missGASTRO
Za vegansku varijantu bolognese umaka s lećom već i vrapci znaju na grani. Dobar je, jako dobar, ako se mene pita. Čak i moj najveći kritičar (čitaj: dijete od 4.5 godine) obožava ovaj bolognese, a ljeto je idealno doba kad u ovaj umak možeš ubaciti i dodati hrpu raznog povrća.
Vidi originalni članak

Meni je ovo idealna način "uvaljivanja" povrća djevojčici koja se mršti već na sam spomen tikvice i patlidžana - skuham leću, ubacim patlidžan i tikvicu i gledam malu kako uživa u pravom zdravom obroku. Svi sretni i zadovoljni. 

Leća kako i zašto baš ona?

Leća je namirnica koja se već od davnina koristi u ljudskoj prehrani. Ubraja se u mahunarke. Postoje mnoge sorte leće koje se razlikuju bojom i veličinom. Za bolognese umak možeš koristiti smeđu ili zelenu leću. Leća igra uz ostale mahunarke dosta važnu ulogu u biljnoj prehrani jer je bogata aminokiselinama.

Osim proteina najvažnija dobrobit leće je što obiluje vlaknima koja su odlična za probavni sustav. Dobra je leća i za regulaciju šećera u krvi te još niz drugih stvari. Sadrži značajne količine vitamina i minerala; vitamin B6, fosfor, magnezij, željezo, cink… Kalorijska vrijednost joj je niska, a opet zbog velikog sadržaja vlakana izaziva osjećaj sitosti. 

Leću je najbolje kupiti suhu. Nije potrebno prethodno namakanje kao kod pripreme nekih drugih suhih mahunarki. Uvrsti ju u svoj jelovnik jer je fina i zdrava.

Sastojci:

  • 1 šalica leće
  • 1 luk
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • 1 korijen peršina
  • ¼  korijena celera
  • ½ patlidžana
  • ¼ tikvice
  • 4-5 oraha
  • 300 grama umaka od rajčice 
  • 150 ml temeljca 
  • lovorov list
  • crni papar
  • himalajska sol
  • maslinovo ulje
  • 5 listića bosiljka
  • 1 žličica origana 
  • 1-2 žličice  agave ili smeđeg  šećera
  • tjestenina po želji

veganske torte Sirova torta s malinama i pistacijama

sezona višanja Sezona višanja: Schwarzwald chia puding

Priprema:

1. Isperi leću pod mlazom tekuće vode. Prema potrebi ponovi nekoliko puta. 

2. Zagrij vodu do vrenja, dodaj sol i kuhaj leću 20 - 30 minuta

3. Očisti i oguli mrkvu, peršin i celer. Naribaj ih na sitno

4. Na sitne kockice nareži patlidžan i tikvicu

5. Očisti i nasjeckaj luk i češnjak. 

6. Kad je leća kuhana, procijedi ju i isperi

7. U posudi zagrij 2 žlice maslinovog ulja, dodaj luk i staklasto ga poprži 2-3 minute, dodaj mu češnjak, mrkvu peršin i celer dinstaj 2-3 minute te dodaj patlidžan i tikvicu i opet dinstaj 2-3 minute. 

8. Leću ubaci ostalom povrću te dodaj umak od rajčice ( može i svježa rajčica ali oguljena i očišćena te nasjeckana na sitne kockice), ako koristiš gotov umak dodaj agavu ili smeđi šećer. 

9. Leći dodaj temeljac, lovorov list i origano.

10. Na laganoj vatri kuhaj 20 - 30 minuta

11. Za kraj dodaj crni papar i sol ako je potrebno.

12. Skuhaj tjesteninu prema uputama.

13. Gotovo jelo ukrasi listovima svježeg bosiljka. Dobar tek!

*umjesto parmezana možeš koristiti prehrambeni kvasac koji uz veoma sličan okus pravom parmezanu ima odlična nutritivna svojstva i prava je riznica esencijalnih aminokiselina, vitamina B kompleksa i minerala, a uz to ne sadrži niti laktozu niti gluten!

Gracijine recepte za fine i zdrave obroke te prirodnu kozmetiku potraži i na njenom blogu ili Facebook stranici!
Posjeti missZDRAVA.hr