Bezglutenski keksi s pekmezom od grožđa

Gracia Petek za missGASTRO
Počela je jesen i hladniji kišni dani koji su idealni za duga izležavanja u krevetu. Obožavam ovo kišno jesensko vrijeme i zamamne mirise iz kuhinje. Najdraži su mi oni dani kad sam cijeli dan u pidžami i samo se odmaram u toplini svog doma.
Vidi originalni članak

Baš za takve dane su idealni ovi keksi koji su gotovi brzinom munje, a toliko ukusni da će nestati u tren oka. Iako su jednostavni, kod ovog recepta nema mnogo prostora za improvizaciju jer izmjena brašna i nekih drugih sastojaka jako utječe na konzistenciju keksa. Neke sastojke možeš zamijeniti i to ću napomenuti u nastavku no za ostalo mi slijepo vjeruj. Moji keksići su punjeni domaćim brzim pekmezom od grožđa, mirisne sorte Isabela za to ću također u nastavku ubaciti recept. No ti možeš svoje kekse puniti i kupovnom pekmezom ili čokoladom. Glavni sastojaka u ovim keksima je bademovo brašno, pa idemo malo o njemu.

Bademovo brašno nije isto što i mljeveni bademi

Oh, da to divno brašno koje se sve češće spominje, odlično je, ako još nisi svakako ga isprobaj. Za početak valja napomenuti da bademovo brašno nije isto što i samljeveni bademi. Naime bademi se podvrgavaju najprije procesu hladnog prešanja kako bi se izdvojilo ulje, a onda se masa koja ostane nakon prešanja fino melje te tako nastaje bademovo brašno.

Ovo brašno prirodno ne sadrži gluten. U odnosu na mljevene bademe sadrži 30% veću nutritivnu vrijednost, sadrži više bjelančevina, vitamina i vlakana, ali znatno manju količinu omega 6 masnih kiselina zbog procesa odmašćivanja. Hranjivo je i jako jako ukusno, a i odlično za bezglutenske zdravo pečenje.

Recept za kekse:

  • 2 šalice bademova brašna
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice sode bikarbone
  • ¼ žličice praška za pecivo bez aluminija
  • ¼ šalice kokosovog ili brezinog šećera (može i manja količina)
  • ¼ šalice maslaca od kikirikija ( može maslac od badema ili indijskih oraščića ili lješnjaka)
  • 2 žlice kokosova ulja
  • 2 žlice bademovog mlijeka
  • 2 žlice javorovog sirupa (ako nisi vegan može i med)
  • 1 žličica burbon vanilije

Za punjenje:

  • Džem/ pekmez po želji ili čokolada (kapljice ili komadić bilo koje čokolade)
  • *domaći brzi pekmez od grožđa
  • 2 šalice grožđa
  • 1 do 2 žlice šećera od breze ili kokosovog šećera
  • 1 mala žličica cejlonskog cimeta

pizza zdrava Recept za najbolji veganski sir i hrskavo tijesto za pizzu gotovo za čas

Tko bi im odolio Knedle sa šljivama u zdravijem ruhu

Postupak izrade keksa

  • Zagrij pećnicu na 175 ˚C i obloži dva lima za pečenje papirom za pečenje
  • U manjoj posudi pomiješaj bademovo brašno, sol, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i šećer.
  • Otopi bademov maslac, kokosovo ulje i javorov sirup – na pari ili u mikrovalnoj pećnici.
  • Otopljenim sastojcima dodaj bademovo mlijeko i vaniliju.
  • Pomiješaj tekuće i suhe sastojke dok ne dobiješ mekano ljepljivo tijesto bez grudica.
  • Tijesto vadi malom žličicom i oblikuj kuglice približno iste veličine.
  • Kuglice stavi na papir za pečenje i sredinu pritisni prstom.
  • Peci ih u prethodno zagrijanoj pećnici 6 do 8 minuta ili dok ne poprime zlatno žutu boju.
  • Ne brini keksi će biti veoma mekani.
  • Kad kekse izvadiš iz pećnice u sredinu utisni čokoladu ili pak dodaj malo pekmeza.
  • Kekse ostavi 5 minuta na plehu za pečenje te ih nakon toga prebaci na rešetku da se dokraja ohlade i stvrdnu.

Dobar tek!

Brzi pekmez od grožđa

  • odvoji bobice od peteljki cca. 2 pune šalice
  • ubaci bobice u malu posudu i kuhaj na laganoj vatri
  • dodaj bobicama 1 do 2 žlice šećera od breze ili kokosov šećer ( prilagodi prema kiselini tvog grožđa)
  • kuhaj 5 do 10 minuta tj. dok grožđe nije raskuhano
  • izmiksaj u blenderu i procijedi kroz sito kako bi odstranila koštice
  • pospremi u malu staklenku i potroši brzo
Gracijine recepte za fine i zdrave obroke te prirodnu kozmetiku potraži i na njenom blogu Kiwigocrazy ili Facebook stranici!
Posjeti missZDRAVA.hr