Varivo od leće i kelja s poširanim jajima
Hrana koja ima puno vode ili vlakana i malo masti obično ima nisku gustoću kalorija
Leća je hranjiva, jeftina i brzo se priprema, a to čini ovo varivo još privlačnijim izborom za tjedni jelovnik. Okus leće i kelja pojačava dimljena paprika, a krunski dragulj ovog vege jela su poširana jaja.
Sastojci:
- žlica maslinova ulja
- šalica nasjeckanog luka
- šalica izrezane mrkve
- 3 režnja češnjaka (usitnjenog ili protisnutog)
- 1 1/2 čajna žlica dimljene paprike
- čajna žlica kumina
- 3/4 čajne žlice soli
- 1/2 čajne žlice crnog papra
- glavica kelja, skuhanog na pari i izrezanog na trake
- 1 1/2 šalice sušene smeđe leće (ili leće iz konzerve)
- 1 povrtna kocka (za bogatiji okus)
- 2 1/2 šalice vode
- 5 velikih jaja
Priprema:
- Zagrij ulje u posudi. Dodaj luk i mrkvu; kuhajte, povremeno miješajući, dok povrće ne omekša, oko 5 minuta.
- Dodaj češnjak, rajčicu, dimljenu papriku, kumin, sol, crni papar i crvenu papriku; kuhaj 1 minutu.
- Dodaj kelj i leću; kuhaj, često miješajući, dok kelj ne omekša, oko 2 minute.
- Dodaj preostale sastojke i 2 1/2 šalice vode; povećaj plamen. Zagrij. Stavi na srednju temperaturu i kuhaj dok leća ne omekša oko 30 minuta.
- U varivu napravi pet udubljenja. Jedno po jedno jaje razbij i umuti u zdjelici te ulijevaj u svaku od pet rupa. Pokrij i kuhaj na srednje jakoj vatri dok se ne stvori bjelanjak, oko 6 do 8 minuta.
Nutritivne vrijednosti po jednoj porciji:
- 382 kalorije
- 8 g masti, od toga 2 g nezasićenih
- 25 g proteina
- 55 g ugljikohidrata
- 10 g vlakana