Uskrsni kruh inspiriran talijanskom i grčkom tradicijom
Uskrsni kruh je talijanska i grčka tradicija, a radi se o tijestu s kvascem s obojenim jajima utisnutim u tijesto. Ovaj kruh idealan je za uskrsni doručak!
Sastojci:
Za kruh:
- 1 šalica mlakog mlijeka
- 1/2 šalica plus žličica šećer
- 2 1/2 žličice ili 1 pakiranje aktivnog suhog kvasca
- 4 1/2 šalice višenamjenskog brašna, plus još za posipati na površinu
- 2 žličice soli
- 2 velika jaja
- 1/2 šalica maslaca, omekšan i narezan na kockice
- Jaje za premazati kruh
- Šarene mrvice za ukras
Za jaja:
- 4 velika jaja
- šalica kipuće vode
- 2 žličice destiliranog bijelog octa
- Boja za farbanje jaja
Priprema:
- Namaži veliku zdjelu uljem ili maslacem. U manju zdjelu dodaj mlijeko i žličicu šećera te kvasac. Pusti da odstoji dok ne postane pjenasto, oko osam minuta.
- U zdjeli samostojećeg miksera s kukom za tijesto pomiješaj brašno, preostalu 1/2 šalice šećera i sol. Dodaj smjesu mlijeka i kvasca i jaja. Miješaj dok ne nastane vrlo mekano tijesto, oko pet minuta. Pojačaj na srednju brzinu i dodaj maslac žlicu po žlicu, dobro miješajući nakon svakog dodavanja, dok se tijesto ne povuče sa stranica zdjele, oko 15 minuta.
- Prebaci tijesto u podmazanu zdjelu, pokrij i ostavite da se diže na toplom mjestu dok se ne udvostruči 1 do 1 i pol sat.
- U međuvremenu napravi tvrdo kuhana jaja. Stavi jaja u srednji lonac i prelij vodom. Na srednje jakoj vatri zakuhaj. Pokrij i ugasi vatru. Ostavi da odstoji 11 minuta, a zatim ih izvadi iz posude i potopi u ledenu vodu.
- Podijeli šalicu kipuće vode u dvije zdjele. U svaku zdjelu dodaj žličicu octa i željenu boju za jaja. Dodaj jedno po jedno jaje i ostavi da odstoji 5 do 10 minuta, ovisno o željenoj boji. Rupičastom žlicom izvadi ih iz zdjele i ostavi da se osuše.
- Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva i obloži veliki lim za pečenje papirom za pečenje. Na lagano pobrašnjenoj podlozi podijeli tijesto na 3 jednaka dijela. Svaki komad zarolaj u 40 cm dugačko uže. Stavi užad jedan pored drugog po dužini na pripremljeni lim za pečenje. Gornje krajeve stisni zajedno, a zatim čvrsto ispleti užad. Spoji krajeve i formiraj krug i stisni tijesto zajedno.
- U pletenicu utisni obojena jaja, zatim poklopi tijesto i ostavi da se diže dok se ne udvostruči, oko 30 minuta.
- Premaži kruh jajima i posipaj malo šarenih mrvica. Peci kruh dok ne porumeni, 30 minuta.