Uskrsni kruh inspiriran talijanskom i grčkom tradicijom

shutterstock
Uskrsni kruh je talijanska i grčka tradicija, a radi se o tijestu s kvascem s obojenim jajima utisnutim u tijesto. Ovaj kruh idealan je za uskrsni doručak!
Vidi originalni članak

Sastojci:

Za kruh:

  • 1 šalica mlakog mlijeka
  • 1/2 šalica plus žličica šećer
  • 2 1/2 žličice ili 1 pakiranje aktivnog suhog kvasca
  • 4 1/2 šalice višenamjenskog brašna, plus još za posipati na površinu
  • 2 žličice soli
  • 2 velika jaja
  • 1/2 šalica maslaca, omekšan i narezan na kockice
  • Jaje za premazati kruh
  • Šarene mrvice za ukras

Za jaja:

  • 4 velika jaja
  • šalica kipuće vode
  • 2 žličice destiliranog bijelog octa
  • Boja za farbanje jaja

12 boja na prirodan način Vodič za prirodno bojenje jaja: Otkrivamo kako dobiti točno određene boje

Priprema:

  1. Namaži veliku zdjelu uljem ili maslacem. U manju zdjelu dodaj mlijeko i žličicu šećera te kvasac. Pusti da odstoji dok ne postane pjenasto, oko osam minuta.
  2. U zdjeli samostojećeg miksera s kukom za tijesto pomiješaj brašno, preostalu 1/2 šalice šećera i sol. Dodaj smjesu mlijeka i kvasca i jaja. Miješaj dok ne nastane vrlo mekano tijesto, oko pet minuta. Pojačaj na srednju brzinu i dodaj maslac žlicu po žlicu, dobro miješajući nakon svakog dodavanja, dok se tijesto ne povuče sa stranica zdjele, oko 15 minuta.
  3. Prebaci tijesto u podmazanu zdjelu, pokrij i ostavite da se diže na toplom mjestu dok se ne udvostruči 1 do 1 i pol sat.
  4. U međuvremenu napravi tvrdo kuhana jaja. Stavi jaja u srednji lonac i prelij vodom. Na srednje jakoj vatri zakuhaj. Pokrij i ugasi vatru. Ostavi da odstoji 11 minuta, a zatim ih izvadi iz posude i potopi u ledenu vodu.
  5. Podijeli šalicu kipuće vode u dvije zdjele. U svaku zdjelu dodaj žličicu octa i željenu boju za jaja. Dodaj jedno po jedno jaje i ostavi da odstoji 5 do 10 minuta, ovisno o željenoj boji. Rupičastom žlicom izvadi ih iz zdjele i ostavi da se osuše.
  6. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva i obloži veliki lim za pečenje papirom za pečenje. Na lagano pobrašnjenoj podlozi podijeli tijesto na 3 jednaka dijela. Svaki komad zarolaj u 40 cm dugačko uže. Stavi užad jedan pored drugog po dužini na pripremljeni lim za pečenje. Gornje krajeve stisni zajedno, a zatim čvrsto ispleti užad. Spoji krajeve i formiraj krug i stisni tijesto zajedno.
  7. U pletenicu utisni obojena jaja, zatim poklopi tijesto i ostavi da se diže dok se ne udvostruči, oko 30 minuta.
  8. Premaži kruh jajima i posipaj malo šarenih mrvica. Peci kruh dok ne porumeni, 30 minuta.

Zdravi kruh od mješavine brašna Napravi zdravi domaći kruh koji čak ne moraš ni mijesiti

Posjeti missZDRAVA.hr