Unijela si previše soli, žedna si i naduta, slijedi ove savjete
Pretjeran unos soli, odnosno natrija iz soli i nedovoljan unos kalija jedan su od glavnih krivaca osjećaja nadutosti i 'zadržavanja vode' u području trbuha i ekstremiteta. Izbjegavanje soli u prehrani prvi je korak u borbi protiv nadutosti, ali taj zadatak nije nimalo lak. Naime, sol koja je prirodno prisutna u hrani kao i ona koju dodajemo tijekom kuhanja čini tek mali dio sveukupnog unosa.
Hrana s najviše soli:
- Suhomesnati proizvodi, osobito pršut
- Soljena riba
- Konzervirane namirnice
- Čips, slani kikiriki i ostale grickalice
- Slani sirevi (npr. feta, grabancijaš…)
- Procesirana hrana
Tri trika za ublažavanje posljedica
"Ako se često unose veće količine soli bubrezi postaju preopterećeni pa tijelo zadržava vodu i to ujedno razlog zbog kojeg se osjećaš naduto i natečeno. Uslijed zadržavanja natrija, povećava se volumen krvi u tijelu, što otežava rad srca i s vremenom može dovesti do visokog krvnog tlaka, srčanog i moždanog udara. Predoziranje sa solju najčešće se događa ako konzumiraš konzerviranu hranu ili jedeš u restoranima, osobito, kod onih osoba koje su osjetljive na veće količine soli", objašnjava Brierley Horton, nutricionistica za Cooking Light i savjetuje što učiniti da se ublaže tegobe zbog prevelikog unosa soli:
- Pij velike količine vode - voda će pomoći u odstranjivanju soli iz bubrega i pomoći da ostaneš hidratizirana te će smanjiti osjećaj nadutosti.
- Vježbaj - znojenjem možeš izlučiti određene količine soli, ali pri tom pazi da unosiš dovoljno vode.
- Pojedi bananu - kalij doprinosi neutralizaciji natrija. Namirnice poput banana, bijelog graha, lisnatog zelenog povrća i krumpira su izvor kalija.