Bundeva - jesenska kraljica zdravlja plus meni od juhe do deserta
Osim što je – svojom koncentracijom provitamina A – odličan izvor vitamina A, vrlo je dobar izvor vitamina C. To sinergijsko djelovanje antioksidansa koristi ne samo zdravlju srca, nego i cjelokupnom zdravlju jer pomažu u sprečavanju razvoja ateroskleroze. Karotenoidi su zaslužni za narančastu boju, ali i za mnoge ljekovite vrijednosti bundeve. Među njima su alfa-karoten i beta-karoten, poznati kao spojevi provitamina A jer ih je moguće pretvoriti u aktivan oblik vitamina A.
Kako sadrži čak 90 posto vode, lako je probavljiva, a sadrži i vlakna. Vrlo je dobra za sve one koji imaju probleme s probavom jer potiče probavu te smiruje upale probavnog trakta, potiče bolji rad jetre i žuči, sadrži enzime koji razgrađuju kolesterol i masnoću u krvi, pospješuje izlučivanje mokraće, pomaže kod upala mokraćnog sustava te sprječava nastanak kamenca. Sad kada znaš sve blagodati bundeve, nema razloga da ne pripremiš jesensku gozbu čija je glavna zvijezda - bundeva.
Juha sa sjemenkama bundeve i češnjakom
Sastojci:
- 2 tikvice
- 2 mrkve
- malo kurkume
- sol
- papar
- režanj češnjaka
- žlica sezama
- žlica lana
- žlica sjemenki bundeve
- žlica sjemenki suncokreta
- 1/3 male žličice svježeg sitno sjeckanog đumbira (ili čak i manje ako nisi navikla na okus)
- dl mlijeka
- malo peršina
- malo bosiljka
Priprema: Mrkve i tikvice nareži na tanje kolutiće te prokuhaj 15 minuta u slanoj vodi. Bilo bi dobro da mrkvu staviš pet minuta prije tikvica budući da se duže treba kuhati. Kad je povrće kuhano, odijeli dio vode, a ostatak ubaci u multipraktik, dodaj sitno sjeckani češnjak i sve ostale začine, kao i sjemenke lana, sezama, bundeve i suncokreta, mlijeko i sjeckani đumbir te sve zajedno samelji. Promiješaj i uživaj u okusu i mirisu.
Chili bundeva punjena povrćem po receptu čitateljice Ivane Spudić
- manja hokaido bundeva
- sitni grah
- crni začini po želji
- luk
- paprika
- patlidžani
- mljeveno meso
- kukuruz
- umak od rajčice
Cheesecake od bundeve po receptu s portala Gastro.hr
- 300 g keksa
- 5 žlica rastopljenog maslaca
- 200 g šećera
- 500 g krem sira
- ekstrakt vanilije
- 200 g pirea od bundeve
- 3 jaja
- cimet,
- muškatni oraščić