Što napraviti kada hrana boli - možda je uzrok laktoza!

Guliver/Shutterstock
Mliječni šećer ili laktoza u najvećoj količini prisutna je u mlijeku, no ima je i u drugim mliječnim proizvodima poput sira, mliječnih deserata i jogurta. Laktoza je ujedno sastojak brojnih industrijskih proizvoda pa je potrebno pažljivo čitati deklaraciju, a koristi se i kao punilo kod 20 posto lijekova.
Vidi originalni članak

Zašto ne smijem piti mlijeko?

Netolerancija na laktozu najčešći je poremećaj vezan za konzumaciju mlijeka u odrasloj dobi. Kod osoba koje ne mogu probaviti mliječni šećer laktozu nakon konzumiranja mlijeka javljaju se određene probavne tegobenadutost, osjećaj težine u želucu, proljev, podrigivanje i mučnina. Navedeni simptomi javljaju se kao posljedica nedostatka crijevnog enzima laktaze koji je potreban za razgradnju laktoze. Težina simptoma varira i ovisi o količini unesene laktoze.

Gdje se skriva laktoza?

Mliječni šećer ili laktoza u najvećoj količini je prisutna u mlijeku, no ima je i u drugim mliječnim proizvodima poput sira, mliječnih deserata i jogurta. Jogurti i ostali fermentirani mliječni proizvodi sadrže najmanje laktoze,tj. prisutna je u tragovima jer je tijekom procesa fermentacije prerađuju bakterije mliječnog vrenja. Laktoza je ujedno sastojak brojnih industrijskih proizvoda pa je potrebno pažljivo čitati deklaraciju, a koristi se i kao punilo kod 20 posto lijekova. 

Istraživanja pokazuju da većina osoba s netolerancijom na laktozu može podnijeti dnevni unos od 12 g laktoze ( odgovara jedna šalica mlijeka) bez pojave simptoma. Neke pak osobe ne podnose niti najmanje količine laktoze. Za njih je rješenje odabir namirnica koje uopće ne sadrže laktozu.

Naša preporukaSPAR free from linija obuhvaća proizvode bez glutena i bez laktoze namijenjene osobama s celijakijom ili intolerancijom na gluten te osobama koje ne mogu probaviti laktozu zbog manjka aktivnosti enzima laktaze. Proizvodi linije SPAR free from su razvijeni uz podršku osoba oboljelih od celijakije i osoba koje su netolerantne na laktozu, te su u obzir uzete njihove osnovne potrebe i želje, kao i inovativnost i praktičnost takvih proizvoda, a austrijsko društvo za celijakiju je sudjelovalo u razvoju ideja kao dragocjeni savjetnik.

Posjeti missZDRAVA.hr