Uskrsna pinca za slatko jutro

Pinca ili sirnica tradicionalni je slatki kruh koji se jede za uskršnji doručak, posebice u Dalmaciji, iako se običaj proširio diljem Hrvatske. Za pripremu pince osim osnovnog recepta i dva do tri sata vremena treba ti topao dom stabilne temperature te nešto snage za umijesiti tijesto.
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 1/2 kg glatkog brašna ili brašna za dizana tijesta
  • 25 g svježeg kvasca
  • 250 ml mlijeka
  • 100 g maslaca ili margarina
  • 2 cijela jaja
  • 2 žumanjka
  • 130 g šećera
  • limunova kora, narančina kora
  • 1 vanilin šećer
  • ½ žličice soli
  • 1 žlica ruma

Za ocaklinu ili premaz trebat će ti još jedno jaje i usitnjene kockice kristal-šećera. Iako temeljni recept ne predviđa nikakve dodatke, ako si željna bogatijeg okusa, u tijesto možeš dodati sušeno voće poput grožđica, marelica ili brusnica, prepržene orašaste plodove, kandirani đumbir, kandirane trešnje, višnje, cimet ili druge dodatke po želji. Tijesto možeš oblikovati u razne oblike i dodavati sastojke po želji.

proteinski kruh Proteinski kruh s cvjetačom i češnjakom za gurmanski obrok

 

Priprema:

  1. Svi sastojci za pincu trebaju biti sobne temperature prije početka pripreme. Na početku treba razmutiti svježi kvasac u lagano zagrijanom mlijeku koje ne smije biti vruće nego tek blago toplo. Mlijeku dodaj pola žličice šećera da bi se kvasac lakše aktivirao.
  2. Potom prosij brašno i dodaj mu sol.
  3. U zasebnoj zdjeli miksaj jaja sa šećerom, dodaj vanilin šećer, korice agruma, rum i na kraju umiješaj na sobnoj temperaturi rastopljeni maslac.
  4. Umijesi tijesto dodatkom aktiviranog kvasca i smjese jaja. Dobro mijesi dok ne dobiješ sasvim glatku masu.
  5. Potom stavi da se diže na toplom dok ne udvostruči volumen.
  6. Potom premijesi tijesto i ako želiš dodatke voća ili orašastih plodova, sada je trenutak da ih dodaš tijestu. Potom stavi još 20 minuta da se diže.

Inspiriraj se Kako su domaće i strane poznate osobe dekorirale dom za Uskrs i što su skuhale

 

  1. Napravi tri jednake kugle od tijesta, stavi ih a lim za pečenje, ostavi pokriveno da se diže još 20 minuta.
  2. Potom ih razreži škarama na vrhu tako da imaš tri utora.
  3. Pince su sada spremne za pečenje, a prije nego što ih staviš u zagrijanu pećnicu namaži ih razmućenim jajem i pospi razmrvljenim kockama šećera.
  4. Prvih 15 minuta peci pince na 150 stupnjeva, potom 10 minuta na 130 i na kraju još 15-20 minuta na 100 stupnjeva.

Osim u poznate tradicionalne oblike, tijesto za pincu možeš oblikovati i u zečeve, pletenice ili druge oblike, a često se u tijesto utiskuje i pisanica kao simbol Uskrsa.

Više recepata pronađi na portalo gastro.hr

Posjeti missZDRAVA.hr