Salata od ječma, artičoka, marelica i badema
Stavi tri šalice vode da prokuhaju na jakoj vatri, ubaci ječam i kuhaj oko 30 minuta ili dok ne omekša. Isperi hladnom vodom i ocijedi. Prebaci u veliku zdjelu. Zagrij 2 žlice maslinova ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Ubaci luk i pirjaj pet minuta dok malo ne omekša.
Dodaj artičoke, češnjak i 1/2 žličice soli. Pirjaj uz često miješanje oko 10 minuta ili dok lagano ne porumeni. Umuti zajedno sok naranče, po želji narančinu koru, papar i preostalih 1/4 žličice soli. Polako dodaj preostale dvije žličice ulja i miješaj. Dodaj mješavinu narančina soka u ječam, promiješaj, pa dodaj rukolu i marelice. Promiješaj i pospi sjeckanim bademima.
Sastojci:
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 1 mali crveni luk tanko narezan
- 1 konzerva srca artičoke, ocijeđene i prepolovljene
- 2 režnja češnjaka sitno nasjeckanog
- 3/4 žličice morske soli
- 1/3 čaše soka od naranče
- 1 žličica naribane narančine kore
- 1/4 žličice papra
- 2 šalice mlade rukole
- 1/3 šalice sušenih narezanih marelica
- 1/4 šalice narezanih badema