Rižoto s porilukom

Marinela jako voli poriluk i često ga koristi u svojoj kuhinji, a osobito u jesen i zimu. Poriluk se može kuhati, peći, dodavati u temeljce, a mladi poriluk se može i sitno nasjeckati i koristiti sirov u salatama kao zamjena za mladi luk. Marinela je ovaj put odlučila pripremiti ukusni rižoto s porilukom
Vidi originalni članak

Poriluk je odličan izvor kalija i željeza. Najjaču aromu imaju listovi u sredini. Zeleni dio lišća je jestiv, ali je tvrđi nego bijeli korjenasti dio poriluka i okus mu je nešto manje na luk, više je sličan zelju. Rižoto od poriluka je jelo koje jako često spremam preko tjedna kad nemam vremena. Jelo zajedno s pripremom je gotovo za oko pola sata.

Rižoto s porilukom

Sastojci za 2 osobe:

  • 2 g veća poriluka
  • 150 g riže arborio
  • 30 g grana padano sira
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • 1 žlica putra
  • Svježi vlasac

Za povrtni temeljac za rižoto:

  • 1 korijen peršina
  • 1 luk
  • 1 mrkva

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti rižot s porilukom!

Priprema s guštom

  1. Stavi kuhati temeljac. U oko 2 litre vode kuhaj mrkvu, luk i peršin. Temeljac nemoj soliti da ti rižoto ne bi na kraju ispao previše slan. Lakše ćeš dodati soli direktno u rižoto.
  2. Odreži tvrde dijelove poriluka. Zareži ga nožem po dužini do polovice (do srži) i polako isperi ako ima zemlje među slojevima. Posuši kuhinjskim papirom.
  3. Poriluk nareži na ploške debljine oko 3 mm.
  4. Na četiri jušne žlice maslinovog ulja dinstaj poriluk na laganoj vatri oko osam do deset minuta dok ne uvene i postane mekan. Dodaj mu malo soli i po potrebi ako se počne lijepiti za tavu, a nije još omekšao i nekoliko žlica vode i distaj dok voda ne ispari.
  5. Kad radiš rižoto uvijek pazi da ostane al dente po završetku kuhanja jer i kasnije kad riža više nije na vatri, a dok je pripremaš za serviranje, ona se od akumulirane topline može prekuhati!
  6. Na 2 žlice maslinovog ulja kratko poprži rižu i dodaj joj povrtni temeljac u količini dovoljnoj da pokrije rižu i povremeno miješaj.
  7. Temeljac dolijevaj nekoliko puta dok riža ne bude kuhana al dente. Dodaj soli i papra po želji.
  8. Kad je riža napola kuhana dodaj poriluk u rižu i sve dobo promiješaj.
  9. Dok se kuha rižoto ne pokrivaj ga poklopcem, cilj je da sav temeljac ispari i upije ga riža.
  10. Kad je rižoto al dente dodaj jednu žlicu putra i postepeno dodaj grana padano sir neprestano miješajući.
  11. Nasjeckaj na sitno malo svježeg vlasca i pospi po rižotu.
  12. Serviraj odmah. Dobar tek.

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Posjeti missZDRAVA.hr