Riječ stručnjaka: Zašto je maslac dobar za tvoje zdravlje

Guliver/Shutterstock
Maslac je jedna od onih namirnica koja može spasiti bilo koje neuspjelo jelo i pretvoriti ga u kulinarsko remek djelo. Iako je konzumacija maslaca u prošlosti bila povezana s povećanim rizikom od različitih bolesti, zahvaljujući novim istraživanjima maslac se zasluženo vratio na listu poželjnih namirnica.
Vidi originalni članak

U nastavku ti donosimo razloge zašto je maslac dobar za zdravlje.

Dvoboj masnoća: maslac vs. margarin!

  1. Maslac je bogat vitaminima topljivim u mastima – posebice je bogat vitaminom K2 koji ima brojne blagodati za zdravlje.
  2. Maslac sadrži mnoštvo zdravih zasićenih masti – novija istraživanja su pokazala da zasićene masti prisutne u maslacu nisu povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti.
  3. Maslac smanjuje rizik od srčanog udara – rezultati jednog istraživanja koje je uspoređivalo učinak konzumacije maslaca i margarina pokazali su da margarin povećava rizik od pojave srčanog udara, dok za maslac to nije bio slučaj.
  4. Maslac je odličan izvor butirata – butirat je masna kiselina s brojnim pozitivnim učincima na zdravlje. Posjeduje protuupalna svojstva i ima zaštitni učinak na zdravlje probavnog sustava.
  5. Maslac je bogat konjugiranom linolenskom kiselinom – nekoliko znanstvenih istraživanja potvrdilo je da konjugirana linolenska kiselina može pomoći u mršavljenju.
  6. Maslac je povezan s manjim rizikom od pretilosti – istraživanja su pokazala da konzumacija punomasnih mliječnih proizvoda nije povezana s povećanim rizikom od metaboličkog sindroma te da značajno smanjuje rizik od pretilosti.

Emma je najstarija osoba na svijetu, evo što jede svaki dan!

Posjeti missZDRAVA.hr