Razlozi zašto bi trebala jesti cjelovitu hranu

Guliver/Shutterstock
Kada govorimo o cjelovitoj hrani, najčešće mislimo na neprocesiranu hranu, bogatu brojnim hranjivim tvarima i bez dodanih aditiva. Zapravo, to je ona hrana koju ljudi jedu već tisućama godina.
Vidi originalni članak

Međutim, otkad se u 20. stoljeću pojavila polugotova, procesirana hrana, postala je dominantni dio svakodnevne prehrane velikog broja ljudi. Iako je priprema procesirane hrane ponekad zgodnija i brža, teško bismo se složili da nas takva hrana čini zdravijima i sretnijima.

Kako odabrati najbolje žitarice?

Zapravo, uključivanje cjelovitih namirnica u prehranu jedna je od najvažnijih strategija za održavanje dobrog zdravlja i kvalitete života.

Donosimo ti listu najvažnijih razloga zbog kojih bi trebala jesti cjelovitu hranu:

  • Prepuna je važnih hranjivih tvari

  • Bogata je vlaknima i antioksidansima

  • Bogata je zdravim mastima

  • Ukusnija je

  • Pomaže u održavanju zdravlja zubi

  • Može smanjiti prejedanje

  • Dobra je za zdravlje crijeva

  • Može smanjiti rizik od razvoja različitih bolesti poput dijabetesa, srčanih bolesti i karcinoma

  • Može smanjiti razinu triglicerida

  • Dobra je za zdravlje kože

  • Pomaže u kontroli razine glukoze u krvi

  • Bolja je za okoliš

  • Dugoročno je isplativija

Da ili ne, cjelovite žitarice na dijeti?

Posjeti missZDRAVA.hr