Petina mladih drastično smanjuje unos mliječnih proizvoda. Je li to zdravo?

Guliver/Shutterstock
Prema rezultatima istraživanja koje je nedavno objavilo britansko Nacionalno društvo za osteoporozu petina mladih drastično smanjuje unos mliječnih proizvoda ili ih potpuno izbacuje iz prehrane. Rezultat je to trendova u svijetu prehrane, a ne nužno liječničke preporuke.
Vidi originalni članak

Stručnjaci upozoravaju da bi ovakvo ponašanje moglo imati štetne posljedice na zdravlje mladog čovjeka, koji se još uvijek nalazi u godinama kada su mu određeni nutrijenti, poput kalcija, iznimno potrebni.

"Prehrana u mladosti je iznimno važna jer već u kasnim dvadesetima može biti prekasno za popravljanje štete uzrokovane lošom prehranom i nedostatkom nutrijenata", objašnjava Susan Lanham - New, voditeljica Odjela prehrambene znanosti Sveučilišta Surrey i savjetnica britanskog Nacionalnog društva za osteoporozu.

Hrana koju treba izbjegavati za vrijeme menstruacije

Važnost vitamina D i kalcija u prehrani

Namirnice poput jogurta, mlijeka i sira su najjednostavniji put unosa dovoljne količine vitamina D i kalcija, toliko važnog za djecu i mlade jer pomaže razvoj kostiju i zdravlje zubi. Kod odraslih, povoljno utječe na kolesterol i krvni tlak, prenosi The Huffington Post.

Osobe koje se odluče na režim prehrane bez mliječnih proizvoda, moraju voditi računa o tome da drugim putem unose u organizam dovoljno kalcija. Preporučljivo je, u tom slučaju, konzumirati što više namirnica bogatih kalcijem, poput brokule, kelja, tofua i žitarica.

Sojino mlijeko u trudnoći - da ili ne?

Utjecaj blogera

Još jedan zanimljiv podatak koji je iznjedrilo istraživanje je izvor prehrambenih utjecaja na adolescente i odrasle u dvadesetima. Naime, oni najviše slušaju savjete blogera koje slijede na društvenim mrežama.

Nema ništa loše u proučavanju opcija putem interneta, ali takvi savjeti nikada ne bi smjeli zamijeniti liječničku preporuku, posebice kada su u pitanju veće promjene u prehrani.

Alternativni izvori vitamina D: riba, gljive i jaja

Posjeti missZDRAVA.hr