Pet moćnih sokova protiv umora

Svako prijelazno razdoblje predstavlja svojevrsni stres za organizam pa se tako u proljeće javlja osjećaj umora dok se tijelo ne privikne na novo godišnje doba. Sokovi od svježeg voća i povrća mogu pomoći smanjiti osjećaj proljetnog umora, otkloniti koji kilogram viška i povećati ukupni unos voća i povrćau danu
Vidi originalni članak

Proljetni umor fenomen je koji se manifestira kao osjećaj iscrpljenosti, nervoze i nedostatak koncentracije, a pojavljuje se s promjenom vremena iz hladne i mračne zime u sunčano proljeće. Ljudsko tijelo regulira metabolizam i hormonski status u skladu s atmosferskim uvjetima.

Smjena godišnjih doba predstavlja stres za organizam

Tijekom hladnih i mračnih dana organizam se štiti tako da smanjuje temperaturu tijela i proizvodi više hormona melatonina koji potiče na spavanje. S druge strane, sunce baš kao i prirodu, budi naš organizam i postepeno podiže temperaturu tijela, snižava krvni tlak i smanjuje proizvodnju melatonina. Svako prijelazno razdoblje predstavlja svojevrsni stres za organizam pa se tako u proljeće javlja osjećaj umora dok se organizam ne privikne na novo godišnje doba. U to se vrijeme preporučuje konzumirati što više svježih neprocesiranih namirnica i konzumirati što više tekućine.Iako nije mudro zamijeniti sve obroke voćnim i povrtnim sokovima jer se tako organizmu uskraćuju neki ključni nutrijenti, zamjena jednog obroka može djelovati povoljno na zdravlje

Povrtni smoothie najbolji je izbor

Povrtni sokovi ne zahtijevaju kompliciranu probavu i nutrijenti se vrlo brzo apsorbiraju u organizam. Prednost nad voćnim i povrtnim sokovima imaju cjeloviti plodovi jer se kod dobivanja soka odbacuje znatna količina namirnice, no ako se napravi "smoothie" tada se sačuvaju svi dijelovi namirnice i takvi napici imaju veću nutritivnu vrijednost. Smoothie se radi tako da se svi sastojci usitne u blenderu do homogene smjese, a osim voća i povrća mogu se dodavati i orašasti plodovi, sjemenke te proteinski prah.

Prehrambena vlakna "bude" probavu

Voće i povrće bogato je prehrambenim vlaknima koji povoljno djeluju na probavni sustav, a time i na cijeli organizam. No vlakna mogu djelovati i na razinu glukoze u krvi. Primjerice, zob i ječam osim što ubrzavaju probavu, sadrže beta-glukan prehrambeno vlakno koje uzrokuje lagano otpuštanje glukoze u krvi čime se izbjegavaju velike oscilacije glukoze. Veliki rast i nagli pad glukoze u organizmu uzrokuje osjećaj umora i pospanost, a da bi se to izbjeglo preporučuje se konzumiranje namirnica bogatih vlaknima i izbjegavanje hrane bogate jednostavnim šećerima poput slastica. Zato je mudro proljetne napitke obogatiti zobenim pahuljicama. Povoljno na razinu glukoze u krvi djelovat će i pektin iz jabuke i mrkve.

  • Smoothie za bolju probavu za 4 osobe
  • Sastojci: jabuka, 2 mrkve, šalica zobenih pahuljica, šalica jogurta, šalica rižinog mlijeka i šalica soka od naranče.
  • Priprema: u  blenderu usitniti zobene pahuljice s jogurtom, rižinim mlijekom i sokom od naranče. Zatim dodaj jabuku i mrkve i miksaj dok ne dobiješ homogenu smjesu. Ako je smjesa pregusta dodaj vode.

 Na sljedećoj stranici pročitaj koji vitamini i minerali energiziraju tijelo te pročitaj kako pripraviti prirodan i zdrav dijuretik.

Energiziraj tijelo

Proljetni umor možeš ukloniti i unosom namirnica bogatih vitaminima B skupine, magnezijem, željezom i vitaminom C. Vitamini B skupine, među ostalim, pridonose normalnom metabolizmu proizvodnje energije kao i smanjenju umora. Primjerice, sokovi koji sadrže bananu, kelj, špinat, blitvu, potočarku i rikolu obiluju vitaminom B6 koji smanjuje osjećaj umora i iscrpljenosti.

Sokovi koji sadrže sjemenke bundeve, sezama, špinat, blitvu i bademe pomažu kod osjećaja umora i iscrpljenosti zbog sadržaja magnezija koji je potreban za dobivanje energije u mišićima. Vitamin C ima stimulativno djelovanje i pomaže povećati i mentalne i tjelesne sposobnosti organizma te jača imunološki sustav. Namirnice bogate vitaminom C, a pogodne za proizvodnju svježih i gustih voćno-povrtnih napitaka su jagode, ananas, kivi, naranče, dinje, kelj i brokula.

  • Napitak od špinata i sjemenki bundeve za jednu osobu
  • Sastojci: pola šalice špinata, pola malog svježeg krastavca, 1 oguljeni limun, 1 oguljena naranča, 1 žlica očišćenih sjemenki bundeve. 
  • Priprema: sve sastojke dobro usitni uz dodatak pola šalice vode.
  • Tropski smoothie s bananom i ananasom za 2 osobe
  • Sastojci:  2 banane, 2 šalice ananasa, šalica zobenog mlijeka
  • Priprema: banane prije pripreme oguli, premaži limunovim sokom i stavi u zamrzivač na sat vremena. U blenderu ih izmiksaj s ostalim sastojcima.
    Proljetna detoksikacija uz voćne i povrtne sokove.

Prirodni i zdravi dijuretici

Proljeće je pravo doba godine za provođenje detoksikacije nakon duge zime. U procesu detoksikacije organizma pomažu povrtni i voćni sokovi puni blagotvornih sastojaka. Od detoksikacijskih namirnica ističe se bobičasto voće, celer, peršin i đumbir. Bobičasto voće je izrazito bogato vitaminom C, brojnim fitokemikalijama i prehrambenim vlaknima što ga čini idealnim sastojkom detoksikacijskih napitaka, a istovremeno zaslužno je i za izvrstan okus i primamljivu boju.

Celer i peršin su poznati prirodni diuretici, a okusno se izvrsno slažu s mangom, sokom od naranče i svježom metvicom. Đumbir stimulira probavu, a može se kombinirati s ananasom, kruškom, ali i špinatom. Takvi sokovi mogu biti napravljeni s običnom vodom ili pak kokosovom vodom, jogurtom ili uz dodatak napitka na biljnoj bazi poput sojinog, zobenog ili rižinog mlijeka, a mogu biti napravljeni i s nezaslađenim i ohlađenim zelenim čajem. Mogućnosti su brojne, stoga uz malo volje i mašte svatko može naći neki voćni ili povrtni sok u kojem uživa i njime obogatiti prehranu te svome tijelu osigurati prirodnu dozu energije. 

  • Zeleni detoksikacijski smoothie za dvije osobe
  • Sastojci: 1 i ¼ šalice lista kelja (ukloni stabljike i tvrde dijelove), 1 mango, ¼ šalice lišće celera, 1 šalica soka od naranče, ¼ šalice lišća peršina, ¼ šalice svježe metvice
  • Priprema: Prije pripreme mango nareži na kockice i zamrzni. Sve sastojke samelji u blenderu dok ne dobiješ homogenu smjesu.
  • Napitak od bobičastog voća i sjemenki lana za dvije osobe
  • Sastojci: 1 šalica smrznutih malina, ¾ šalice rižinog mlijeka, ¼ šalice smrznutih višanja, 1 i pol žlica meda, 2 žličice naribanog đumbira, 1 žličica usitnjenih sjemenki lana, 1 do 2 žličice limunovog soka.
    Priprema: sve sastojke zajedno usitniti u blenderu.

Više o zdravim napitcima pročitaj ovdje.

Posjeti missZDRAVA.hr