Peciva sa chia sjemenkama iz kalupa za muffine
Prema jednoj legendi, astečki ratnici bi mogli izdržati cijeli dan bez hrane ako bi ujutro pojeli samo jednu žlicu chia sjemenki! Najzanimljivije je i to, što chia sjemenke nisu bile poznate uopće izvan Mexica i Guatemale do početka 90-ih godina prošlog stoljeća, kada ih je istraživač Wayne Coates proučavao kao potencijalnu biljku za usjev. Različitim istraživanjima chia sjemenki, otkriveno je kako sadrže mnoštvo dobrih stvari, poput omega-3 masnih kiselina, proteina, dijetalnih vlakana, mangana, cinka, vitamina A, B, D i E te sadrže čak tri puta više željeza od špinata. Postoje bijele i tamnosmeđe/crne sjemenke. Učestalije su u upotrebi ove tamnije zbog vizualnog efekta, jer gdje god ih stavite, ove male crne sjemenčice uvijek dolaze do izražaja.
Istražujemo: Egzotične vs. domaće supernamirnice
Zato donosimo recept s Gastro.hr za peciva s chia sjemenkama. Zbog dizanja preko noći, ova peciva lako su probavljiva. I najbolje, možeš ih ispeći u kalupu za muffine! A kako ih točno pripremiti, pročitaj u nastavku.
Potrebni sastojci
- 400 g glatkog pšeničnog brašna (možete koristiti i neko drugo, primjerice raženo ili od pira)
- 50 g rižinog brašna
- 350 ml vode sobne temperature
- 1/2 žličice suhog kvasca
- 2 žličice soli
- Nekoliko žlica chia sjemenki
Priprema
Pomiješaj brašna, kvasac i vodu drvenom kuhačom (dok se smjesa ne izjednači) pa dodaj sol i ponovno sve dobro izmiješaj kuhačom. Smjesa će biti vrlo ljepljiva. Ostavi ju u posudi pokrivenu krpom i pusti da se diže preko noći (otprilike 10 - 14 sati) - tijesto se treba utrostručiti i pojavit će se mali mjehurići na njemu. Kada se tijesto diglo, bit će poprilično ljepljivo i vlažno pa ga vadi žlicom i stavljajte na papir za pečenje (možeš ga peći i u kalupima za muffine). Posipaj tijesto chia sjemenkama i ostavi još sat vremena da se diže Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva i dignuto tijesto peci prvo 10 minuta na toj temperaturi, a potom smanji temperaturu na 200 stupnjeva i peci još 10 - 15 minuta - dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Pečena peciva izvadi iz pećnice i ostavi da se ohlade. Peciva posluži sama ili s nekim domaćim namazom, poput onog od vrhnja, češnjaka ili humusa.
Recept za domaće namaze s pečenim češnjakom