Paleo pogačice sa sirom i peršinom, naprosto neodoljive
Ako se želiš za Uskrs počastiti ukusnim pogačicama sa sirom i peršinom, a pri tome izbjeći gluten i ugljikohidrate ovo je pravi recept za tebe.
Pogačice od sira
Sastojci
Za tijesto:
- 1 1/2 šalica naribane mozzarelle
- 28 g kremastog sira
- jedno veće jaje
- 1/2 šalice bademova brašna
- 3 žlice kokosova brašna
Za nadjev:
- 1/2 šalice naribane mozzarelle
- 1/3 naribanog parmezana
- žlica sitno sjeckanog peršina
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200° C
- Rastopi mozzarellu i krem sir (u mikrovalnoj ili na pari), miješaj sir svakih 30 sekundi dok se potpuno ne otopi i izjednači. To bi trebalo trajati oko 1-1 1/2 minuta ukupno.
- Ubaci rastopljeni sir u procesor hrane, dodaj brašno od badema, kokosovo brašno i jaje. Pulsiraj na velikoj brzini dok se tijesto ne izjednači. Tijesto će biti vrlo ljepljivo (to je normalno i očekivano).
- Pusti da se tijesto malo ohladi, što će ga učiniti manje ljepljivim i lakšim za oblikovanje.
- Tijesto razvaljaj između dva lista papira za pečenje.
- Skini gornji list papira s tijesta i premjesti tijesto u lim za pečenje.
- Pospi 1/4 šalice mozzarelle po tijestu, izbjegavajući rubove.
- Peci oko 5-6 minuta ili dok rubovi tijesta ne postanu zlatni.
- Ravnomjerno pospi površinu tijesta preostalom mozzarellom i parmezanom, izbjegavajući rubove.
- Peci 3 do 5 minuta ili dok se sir ne otopi.
- Ukrasi peršinom prije posluživanja.
Napomena
- Budući da je tijesto vrlo ljepljivo, važno je koristiti papir za pečenje jer pomaže da se lakše razvuče.
- Ovaj recept zahtijeva brašno od badema i kokosa, jer kokosovo brašno pomaže apsorbirati tekućinu, a bademovo brašno sprječava da tijesto bude preslatko.
Nutritivne vrijednosti
Za dva komada:
- cal 207
- Ukupno masti 14, 4 g
- Ukupno ugljikohidrata 7, 4 g (od čega 2 g vlakana)
- Proteini 13, 3 g
- Vitamin A
- Kalcij
- Željezo
Izvor: Kirbie's Cravings