Otkriveno: Pakirane salate mogu biti izvor salmonele!
Mikrobiolozi sa Sveučilišta u Leicesteru otkrili su kako sokovi koji nastaju uslijed oštećenja listova salate predstavljaju povoljne uvjete za razmnožavanje patogenih bakterija kojima raste sposobnost izazivanja zaraze i trovanja unatoč tome što je salata pohranjena u hladnjaku.
Prva pomoć kod trovanja hranom!
Do kontaminacije hrane dolazi prilikom pakiranja salate
Salatni sokovi ne mogu proizvesti štetne bakterije već im samo pomažu da se bolje razmnože, a do kontaminacije hrane sa salmonelom dolazi prilikom branja ili pakiranja salate.
Pakirane i već oprane salate uputno je oprati još jednom, međutim, ukoliko je salmonela već prisutna u salati, dodatno pranje ju neće uspjeti ukloniti. Biraj salate svježeg izgleda, a pakirane salate pojedi prije isteka roka trajanja, te ukoliko primjetiš da su neki listovi sluzavi i da se u vrećici stvorila tekućina tada tu salati radije baci.
Šest jednostavnih napitaka za ravan trbuh!