"Osjetljivost na gluten" možda ipak nije uzrokovana glutenom!
Oko 13 posto ljudi tvrdi da je osjetljivo na gluten te da ima simptome koji uključuju nadutost nakon unosa kruha i tjestenine. Međutim, samo jedan posto populacije ima dijagnosticiranu celijakiju koja može uzrokovati tešku autoimunu reakciju koja uključuje simptome kao što su proljev i probavne smetnje.
"Gluten je bio prvi okrivljenik za celijakiju, a činjenica je da su se ljudi s tim problemom osjećali bolje kada bi prestali jesti pšenicu", rekao je Peter Gibson sa Sveučilišta Monash za časopis new Scientist. "Sada se čini da je ta prva pretpostavka bila pogrešna i problem osjetljivosti na gluten postaje kontroverzan. Naime, neka istraživanja su pokazala da na osobe koje nemaju celijakiju, a tvrde da imaju tegobe izazvane proizvodima od pšenice, gluten ne utječe štetno, nego da im smetaju fruktani (molekule fruktoze) koje se također nalaze u pšenici, ali i u raži, ječmu, artičokama..."
Istraživanje je obuhvatilo 59 osoba koje nemaju celijakiju, a na bezglutenskoj su dijeti i od njih je zatraženo da jedu posebne prutiće od žitarica. Jedan dio prutića sadržavao je gluten, drugi fruktane, a treći nije sadržavao ni gluten niti fruktane. Ispitanici su podijeljeni u tri grupe i svaka osoba je jela po jedan prutić svaki dan tijekom sedam dana, da bi zatim imala tjedan dana pauze prije nego što bi jela drugu vrstu prutića također u trajanju od sedam dana. Pri tom nisu znali što sadrže prutići.
Rezultati su pokazali da su prutići s fruktanima izazvali nadutost za 15 posto više u odnosu na kontrolnu skupinu i simptome gastrointestinalnih tegoba za 13 posto više. Glutenski prutići kod ispitanika nisu izazvale razliku u odnosu na kontrolnu skupinu.
Iz navedenog se može zaključiti da bi gluten kao glavni krivac za nadutost i probavne tegobe mogao podijeliti optuženičku klupu s fruktanima, a prehrambena industrija će zadovoljno trljati ruke i smišljati nove načine kako da se obogati na račun novog neprijatelja (op.a).