Neodoljive i zdrave praline s tamnom čokoladom i kikirikijem
Kolumnistica portala Gastro.hr tumači da kada je kod kolegice probala ove praline oduševila se njihovim okusom i uz male preinake pokušala ih sama napraviti i ostala oduševljena. Recept je iznimno zdrav, nema rafiniranog šećera, a sastojci su ekstra kvalitetni.
Tamna čokolada, kokosovo ulje i odličan izvor proteina – kikiriki. Ono što sam promijenila je količina meda. Dodala sam samo jednu žlicu umjesto tri te dodala par kapi tekuće stevije te ono što daje poseban kick je himalajska sol koju sam dodala u smjesu s kikirikijem. Poseban i predivan okus čokolade i kikirikija naglašava upravo ova sol.
Sastojci (čokoladni dio):
- 200 g tamne čokolade
- 50 g kokosovog ulja (s okusom)
- žličica arome vanilije
Sastojci (kikiriki dio)
- 100 g glatkog nezaslađenog kikiriki maslaca
- 30 g kokosovog ulja (s okusom)
- 3 žlice meda
- krupna himalajska sol (iz mlinca)
- Za dekoraciju po želji listići badema ili čips od kokosa.
Postupak:
- Na pari otopi izlomljenu čokoladu, kokosovo ulje i vaniliju tako da dobiješ tekuću i glatku smjesu.
- U kalupe za praline izlij pola smjese i ostavi u hladnjaku desetak minuta kako bi se čokolada malo stegnula. Ostatak, tj polovicu smjese ostavi sa strane.
- Na pari otopi kikiriki maslac s kokosovim uljem i medom tako da opet dobiješ glatku polu tekuću smjesu. Dodaj himalajske soli po želji.
- Izvadi kalupiće iz hladnjaka i prelij kikiriki smjesu preko čokolade pa ih vrati u hladnjak na 20 minuta. Nakon 20 minuta prelij preko sloja kikirikija ostatak smjese s čokoladom.
- Pospi za dekoraciju listićima badema ili čipsom od kokosa. Vrati sve skupa u hladnjak na otprilike sat vremena.
- Ova količina namirnica dovoljna je za 30 pralina.
Ja sam imala samo dva kalupa za 12 pralina pa sam se malo igrala s ostatkom smjese te sam pokušala napraviti i čokoladu. Kalup za čokoladu nemam pa sam improvizirala (doslovno sam koristila poklopac od plastične posude pravokutnoga oblika), izlila sam dio čokolade, pa dio kikiriki smjese i opet dio čokolade, koristeći princip kao i s pralinama. Posula sam sve čipsom od kokosa i ohladila. Praline su predivne, a čokoladom sam bila još više oduševljena; izvana je tanka i hrskava čokolada, a unutra nešto mekše punjenje. Svakako ću se baciti u potragu za silikonskim kalupom za čokoladu. Za jedne praline iz kućne radinosti zaista su divne i svatko ih tehnički može izvesti a posebno su fine jer ih jedemo s manje grižnje savjesti.