Navali na avokado: ima više kalija nego banane, a oni koji ga jedu su zdraviji
Kada govorimo o avokadu zapravo mislimo na plod biljke Persea americana. Ovo neobično voće neutralnog okusa i kremaste teksture vrlo je česti sastojak različitih jela, a najpoznatiji je kao glavni sastojak guacamole umaka.
Avokado je bogat zdravim, jednostruko nezasićenim masnim kiselinama, vlaknima te različitim vitaminima i mineralima od kojih su najviše zastupljeni vitamin K, folati, vitamin C, kalij, vitamini B5 i B6 te vitamin E. Brojne studije pokazale su njegov moćni učinak na zdravlje, a mi vam u nastavku donosimo sve blagodati avokada koje je znanost potvrdila.
Avokado sadrži više kalija nego banane
Kalij je mineralna tvar koju većina nas prehranom ne unosi dovoljno. Avokado sadrži visok udio kalija zbog čega igra važnu ulogu u održavanju poželjne razine krvnog tlaka. Koliko točno kalija treba unositi visokotlakaš?
Avokado obiluje zdravim mastima
Avokado i ulje avokada su bogati mononezasićenom oleinskom masnom kiselinom koju nalazimo i u maslinovom ulju, a za koju se smatra da ima blagotvoran učinak na zdravlje srca.
Avokado je prepun vlakana
Čak 7% ukupne mase avokada u prosjeku otpada na vlakna što je u usporedbi s drugim namirnicama vrlo visoki udio, a poznato je kako vlakna igraju važnu ulogu u održavanju metaboličkog zdravlja i pomažu gubitku suvišnih kilograma.
Avokado utječe na razinu kolesterola i triglicerida u krvi
Brojna istraživanja pokazuju kako konzumacija avokada može utjecati na smanjenje razine ukupnog kolesterola, triglicerida (za 20%), LDL kolesterola (za 22%) te povećanje razine dobrog, HDL kolesterola (za 11%).
Osobe koje redovito konzumiraju avokado su zdravije
Rezultati jednog zanimljivog istraživanja su pokazali da osobe koje redovito konzumiraju avokado općenito imaju mnogo veći unos mikronutrijenata i manji rizik od metaboličkog sindroma.
Masti iz avokada povećavaju apsorpciju antioksidanasa
Istraživanja pokazuju da konzumacija avokada ili ulja avokada u kombinaciji s povrćem značajno povećava apsorpciju antioksidanasa iz povrća.
Avokado štiti zdravlje očiju
Avokado je bogat antioksidansima poput luteina i zeaksantina koji smanjuju rizik od makularne degeneracije i katarakte te imaju važnu ulogu u održavanju zdravlja očiju.
Avokado može smanjiti rizik od razvoja karcinoma
Određene studije na staničnim linijama pokazuju da nutrijenti iz avokada pokazuju blagotvoran učinak u prevenciji karcinoma prostate te mogu smanjiti nuspojave kemoterapije.
Ekstrakt avokada može olakšati simptome artritisa
Istraživanja su pokazala da ekstrakt ulja avokada i soje značajno smanjuje simptome osteoartritisa.