Namirnice koje nikada ne treba prati prije pripreme

Guliver/Shutterstock
Iako nas od malih nogu uče da treba oprati svu hranu prije jela ili prije kuhanja, to baš i nije tako. Ove 3 namirnice ne treba prati baš nikada.
Vidi originalni članak

Jaja - ljuska jajeta često sadrži poseban premaz kako bi se jaje zaštitilo od bakterija. Voda uništava tu zaštitu pa jaja nije dobro prati, a nema ni potrebe.

za sto su jaja bolja Zašto jaja pucaju kod kuhanja i kako ih oguliti uz pomoć sode bikarbone?

Tjesteninu - vrhunski kuhari kažu da bi pranje tjestenine trebalo biti protuzakonito jer se na taj način uklanja škrob koji je kasnije potreban da bi se umak dobro spojio s tjesteninom. Kuhana tjestenina može se staviti pod vodu jedino ako je predviđena za salate ili za vok.

Vrganj je zbog svoje posebne arome poznat kao 'kralj divljih gljiva' Gljive - vitaminsko blago šume

Gljive - dobro apsorbiraju vodu i zato nije dobra ideja prati ih pod vodom, ili još gore namakati ih - izgubit će elastičnost i postati podložnije kvarenju. Ako su baš jako prljave, brzinski ih provuci kroz vodu i brzo obriši papirnatim ubrusom. Inače, zemlja s gljiva uklanja se četkicom.

Posjeti missZDRAVA.hr