Namaz od slanutka i pečene cikle osvaja okusom, ali i izgledom

Mateja Krvarić
Obožavamo recepte za brzi snack ili večeru oko kojih nema puno posla, a koji su istovremeno nutritivno izbalansirani, niskokalorični i zasitni, a jedan takav upravo ti planiramo otkriti u nastavku. Gastro blogerica Mateja Krvarić s nama je podijelila svoj recept za namaz od slanutka i pečene cikle koji je poslužila uz hrskave kruščiće.
Vidi originalni članak

Uravnotežena prehrana mnoge nerijetko zbunjuje, no zapravo je vrlo jednostavna. Tijelu je potrebno osigurati preporučenu dnevnu dozu makronutrijenata - bjelančevina, ugljikohidrata i masti te mikronutrijenata - vitamina i minerala,  a pritom ne smijemo zanemariti vlakna - nenutritivne tvari u hrani koje imaju važnu ulogu u ljudskoj prehrani. Vlakna se nalaze u složenim ugljikohidratima (voće, povrće, žitarice i proizvodi dobiveni od cjelovitih žitarica) kojima bi trebalo dati prednost ispred jednostavnih ugljikohidrata.

Najlakši način da to učinite je da bijeli kruh zamijenite integralnim, a ukoliko želite smanjiti dnevni kalorijski unos, odlična alternativa su Wasa hrskavi kruščići koji obiluju prehrambenim vlaknima koji daju osjećaj sitosti i pomažu dobru probavu. Wasa hrskavi kruščići napravljeni su od integralnog raženog brašna, nutritivno su vrlo poželjni i niskokalorični (jedan kruščić ima tek 38 kalorija). Možete ih poslužiti uz juhe, namaze i dip umake ili od njih napraviti sendvič. Predlažemo ti da ih isprobaš u kombinaciji s ovim ukusnim namazom koji možeš napraviti i unaprijed te ga imati spremnog kad ogladniš.

Namaz od slanutka i pečene cikle

Ovo jelo odličan je izvor dijetalnih vlakana, ali i proteina, zdravih masti i ugljikohidrata. Uz proizvode od cjelovitih žitarica, mahunarke predstavljaju najbolji izvor vlakana, ali i proteina, a obiluju i željezom, cinkom, kalijem i folnom kiselinom. Stoga je slanutak odličan dodatak svakom jelu. Vrlo je zasitan te se super slaže s niskokaloričnom ciklom koja je lako probavljiva namirnica i na 100 g sadrži tek oko 46 kalorija.

Sastojci

Za pripremu cikle:

  • 2 manje ili 1 veća cikla
  • 1 cijeli češnjak
  • maslinovo ulje

Za pripremu namaza:

  • 250 g ocijeđenog slanutka
  • 2 manje cikle pečene i ohlađene
  • pečeni češnjak
  • 3 žlice tahinija
  • korica i sok 1 limuna
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Priprema

1. Ciklu prelijte maslinovim uljem, zamotajte u aluminijsku foliju i pecite na 200 stupnjava sat vremena. Možete ju i oguliti i narezati ako vam se žuri.

2. Češnjaku odrežite vrh, također dodajte malo maslinova ulje i na isti način zamotajte i pecite 30 minuta.

3. Ciklu ogulite i narežite. Sve sastojke stavite u sjeckalicu ili blender i pretvorite u kremasti namaz, češnjak cijeli istisnite direktno u sjeckalicu. Ako želite jače okuse dodajte pola žličice kumina.

4. Poslužite uz Wasa hrskave kruščiće, najbolje uz nekoliko vrsta kako bi svatko mogao birati koji mu najviše odgovara.

Dobar tek!

Wasa hrskavi kruščići proizvode se u Švedskoj od 1919. godine, a sve do danas zadržane su temeljne vrijednosti i filozofija brenda - što manje sastojaka, to bolje. Iz Wase vjeruju da prirodni sastojci imaju najbogatiji okus i zato se drže samo onog što je bitno. Već danas isprobajte ukusne hrskave Wasa kruščiće koji su odlična zamjena za kruh! Na stranici wasa.com/hr istražite ponudu i inspirirajte se ukusnim receptima za doručak, ručak i večeru.

Posjeti missZDRAVA.hr