Mladi grah - superhrana idealna za zimska jela
"Grah je poželjna namirnica, povoljnog glikemijskog indeksa i slobodno ga možeš uključiti u svoju dijetu za mršavljenje. Energetska vrijednost graha nije zanemariva, pa stoga i količine koje konzumiraš treba ograničiti, ali ne treba grah i mahunarke izbaciti s jelovnika dok si na dijeti'', savjetovala je našoj čitateljici nutricionistica dr. sc. Darija Vranešić Bender vezano uz upit mahunarke na dijeti - da ili ne?
Nutricionistica pojašnjava kako pola šalice mahunarki prosječno osigurava 150 kcal, od 5 do 10 g proteina, manje od 1 g masti te 5 g vlakana te dodaje: ''One su prije svega bogat izvor kvalitetnih proteina s gotovo svim esencijalnim aminokiselinama pa i ne čudi što su odlična zamjena za meso te temelj vegetarijanske prehrane. Ugljikohidrati prisutni u mahunarkama su većinom kompleksni; najvećim dijelom riječ je o škrobu koji se sporo pretvara u glukozu te je zaslužan za niski glikemijski indeks mahunarki'' Upravo zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, mahunarke su dobrodošla namirnica redukcijskih dijeta i kod oboljelih od šećerne bolesti.
Zašto odabrati mladi grah?
Za razliku od osušenog graha, nema potrebe za namakanjem mladog graha i time se znatno skraćuje vrijeme pripreme i kuhanja. Naime, suhi grah se prije kuhanja treba namakati u vodi i do 24 sata te se kuha znatno duže.
U usporedbi s ostalim vrstama, mladi grah je najsiromašniji kalorijama i veoma je lako probavljiv. Ujedno je jedan od najboljih izvora prehrambenih vlakana, topivih i netopivih. Topiva su vlakna korisna u regulaciji razine kolesterola u krvi, dok netopiva vlakna imaju važnu ulogu u redovitom pražnjenju crijeva, zbog čega se toksične supstance kraće zadržavaju u organizmu i tako se minimizira rizik od brojnih opasnih stanja.
Kratko vrijeme kuhanja, bogatstvo hranjivih tvari i nizak glikemijski indeks čini mladi grah odličnom namirnicom za pripremu raznih jela na žlicu, od laganih vegetarijanskih juha, povrtnih variva do konkretnijih variva s kobasicama. Mladi grah može biti glavni sastojak salate koju ćeš ponijeti na posao. U slučaju predugog kuhanja, vrlo lako ga se može uz blendanje i dodavanje začina te češnjaka pretvoriti u fini namaz.
Pročitaj recept za bogato varivo s povrćem i mladim grahom