Makrobiotički ručak: Tjestenina s povrćem i tofuom
Donosimo ti recept iz knjige "Hrana za život - uvod u makrobiotičku prehranu", Jadranke Boban Pejić i Zlatka Pejića, objavljene u izdanju Planetopije.
Sastojci:
- 4 litre vode
- 1/2 čajne žlice soli
- tjestenina (400 do 450 g integralna)
- 2 mrkve narezane na kockice
- 1 žlica svježeg kukuruza
- 1 šalica kupusa ili kelja narezanog na trake širene 1 cm
- 1 šalica crvenog luka narezanog na kockice
- 250 g tofua izmrvljenog rukama
- 2 jušne žlice sjeckanog peršina
- 2 jušne žlice sojinog umaka
- 1 žlica sezamovog ulja
Priprema:
- Zakuhaj posoljenu vodu. Kada zakuha stavi tjesteninu i kuhaj 10 minuta na laganoj vatri. Procijedi tjesteninu i isperi pod mlazom hladne vode.
- Dok se tjestenina kuha nareži povrće.
- Zagrij ulje u posudi. Propirjaj luk minutu - dvije, pa posluži slojeve kupusa, mrkve i kukuruza. Povrh dodaj izmrvljeni tofu i pola šalice vode. Kada zakuha, dodaj soju, poklopi i na srednje jakoj vatri pirjaj 8 do 10 minuta. Prije kraja, 2-3 minute dodaj tjesteninu povrh povrća pa poklopi. Na kraju dodaj sjeckani peršin i sve promiješaj.