Kurkuma - žuti prah ubojit za viruse
Upravo je žuti pigment kurkumin najvrijedniji dio kurkume, korjenaste biljke koja najbolje uspijeva u južnoj Aziji. Ugledate li na deklaraciji prehrambenog proizvoda u popisu sastojaka E100, ne brinite – to je oznaka za prirodno žuto bojilo kurkumin.
Protuupalna i antioksidativna svojstva
Začinski prah kurkume ima važnu ulogu u indijskoj kuhinji i ostalim kuhinjama južne Azije, a zbog spoznaja o brojnim povoljnim učincima na zdravlje sve je prisutniji i u kuhinjama zapadnog svijeta. Kurkuma posljednih godina plijeni pažnju znanstvene zajednice zbog brojnih ljekovitih svojstva. Sadrži čitav niz vitamina i minerala; prije svega se ističe sadržajem vitamina B6, B3, folne kiseline te minerala kalija, željeza i mangana. Također, predstavlja dobar izvor neprobavljivih prehrambenih vlakana, a što je osobito zanimljivo sadrži i esencijalne omega-3 masne kiseline.
Apsolutno najveći adut kurkume je kurkumin, biljni pigment zaslužan za njenu specifičnu boju. Upravo, zbog kurkumina je popis terapijskih svojstava kurkume podugačak. Naime, pokazalo se da kurkumin posjeduje snažna protuupalna i antioksidativna svojstva. Isto tako pogoduje dijabetičarima jer ima povoljno djelovanje regulaciju razine inzulina u krvi, a pokazalo se da djeluje povoljno i na kardiovaskularni sustav smanjujući razinu ukupnog i LDL ('lošeg') kolesterola, istovremeno povisujući razinu HDL ('dobrog') kolesterola.
Detoksificira jetru
Kurkumi se pripisuje antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko (sprječava nastanak plijesni) i antikarcinogeno djelovanje. Također je otkriveno da kurkuma pogoduje optimalnoj funkciji jetre povećavajući njezinu sposobnost detoksikacije.
Kurkuma se u kuhinji može dodavati kao začin raznim umacima i marinadama. Odlično se slaže i s jogurtom, rižom, jelima od piletine i drugih vrsta mesa, grahoricama (osobito lećom), plodovima mora te salatama i preljevima za salatu.
5 načina za uživanje kurkume
- Dodavanjem kurkume salati povećat ćeš njezinu nutritivnu vrijednost.
- Dodaj kurkumu salati od jaja kako bi joj dala još jaču žutu boju i dodatnu hranjivost.
- Pomiješaj smeđu rižu s grožđicama i indijskim oraščićima te začini kurkumom ili curry prahom.
- Iako je kurkuma u načelu osnovni sastojak curry praha, neki ljudi vole dodati još malo ovog začina kada pripremaju curry.
- Kurkuma ili curry u prahu su odlični začini za nadopunjavanje okusa leće i cvjetače.
(iz knjige Georgea Mateljana: Najzdravije namirnice svijeta, Planetopija i Profil 2008.)
Doznaj kako se pravilno hraniti s 20, 30, 40 i 50 godina.