Keto kremasti sladoled s okusom po želji

Guliver Shutterstock
Budite sigurni da koristite punomasno kokosovo mlijeko, a ne neko laganije teksture. Ako želite, možete koristiti mahunu vanilije umjesto ekstrakta.
Vidi originalni članak

Kremasti sladoled s okusom po želji

Sastojci:

  • 1 mahuna vanilije ili ekstrakt vanilije
  • konzerva punomasnog kokosovog mlijeka
  • 150 g ksilitola ili eritrola
  • prstohvat soli
  • 480 g čvrsto tučenog vrhnja
  • 1/4 čajne žlice ksantan gume ili nekog drugog zgušnjivača
  • 2 čajne žlice ekstrakta vanilije
  • 1 žlice votke ili nekog drugog žestokog alkoholnog pića primjerice ruma

Sastojci za okuse kojima možete obogatiti osnovnu aromu sladoleda (dodajte samo jedan ili ih kombiniraj):

  • 50 g kakaa
  • 225 g svježeg bobičastog voća
  • komadići tamne čokolade

Priprema:

  • Dodajte kokosovo mlijeko, zaslađivač, vaniliju, sol u posudu i zagrijavajte smjesu na vatri srednje jačine. Kuhajte smjesu dok ne dobijete glatku masu.
  • Dodajite ksantan gumu pomalo miksajući smjesu.
  • Ostavite smjesu da se ohladi, bit će guste teksture, ali to će se promijeniti.
  • Dodajte tučeno vrhnje i miješajte
  • Dodajte alkohol ako želite, ako koristite veću količinu vanilije nije potreban.
  • Smjesa bi trebala biti gusta, ali i dalje lagana. Ako je mješavina iz bilo kojeg razloga suviše gusta, malo je razrijedite s više kokosovog mlijeka.
  • Stavite sladoled u kutiju s poklopcem i ostavi u zamrzivaču 4 do 6 sati.
  • Prije posluživanja izvadite sladoled 10 do 20 minuta.
  • Dodatne okuse ulijte u smjesu s kokosovim mlijekom koja se kuha, osim ako se radi o voću. Ako koristite voće narežite ga i i dodajte na kraju.

Sladoled sa samo 4 sastojka

Sastojci:

  • 2 šalice mlijeka od kokosa iz konzerve
  • 1/3 šalice zdravog šećera ksilitol ili eritrol ili nekog drugog zaslađivača
  • prstohvat soli
  • 1 1/2 čajna žlica ekstrakta vanilije

proteinski sladoled Čokolada i kokos: Domaći proteinski sladoledi za sve koji su na dijeti

Priprema

  • Miješajte mlijeko, sladilo, sol i ekstrakt vanilije.
  • Ako imate aparat za sladoled, pomiješajte sastojke u njemu. 
  • Ulijte smjesu u posudu za led i zamrznute kocke promiješajte u blenderu na velikoj brzini.
  • Nakon toga sladoled možete jesti ili ga možete zamrznuti kako biste dobili čvršću teksturu.
  • Zbog nedostatka konzervansa ili stabilizatora, keto sladoled je najbolje konzumirati isti dan kada je napravljen, ali može stajati zamrznut do mjesec dana.
  • Odmrznuti prije posluživanja.

Trešnje i tamna čokolada Schwarzwald sladoled od tri sastojka gotov za pet minuta

Posjeti missZDRAVA.hr