Konzumacijom sira mogli biste smanjiti rizik od razvoja ovog čestog zdravstvenog problema
Znanstvenici su izjavili da esencijalne hranjive tvari u siru mogu pozitivno utjecati na nekoliko čimbenika u tijelu povezanih s apnejom za vrijeme spavanja. Međutim, s obzirom na visok sadržaj kalorija i masti u siru, stručnjaci preporučuju umjerenu konzumaciju ovog mliječnog proizvoda.
Studija iz prosinca 2024. objavljena u časopisu Sleep Medicine otkrila je vezu između jedenja sira i razvoja ovog zdravstvenog stanja.
Apneja za vrijeme spavanja ili apneja u snu iznimno je česta—gotovo 10 posto pučanstva ima opstruktivnu apneju za vrijeme spavanja, kroničnu bolest koja uključuje opetovani kolaps gornjih dišnih putova tijekom spavanja, uzrokujući zastoj i gušenje u protoku zraka, poznato kao i hrkanje.
"Apneja za vrijeme spavanja je stanje u kojem ljudi imaju ponavljajuće zastoje disanja tijekom cijele noći", rekao je za Health Daniel Barone, liječnik za medicinu spavanja s Weill Cornell Medicine i autor knjige "Let’s Talk About Sleep". Ovo stanje možda nije opasno tijekom jedne noći, ali ako se često ponavlja, sprječava tijelo da dobije prijeko potreban odmor.
Kao posljedica ovog stanja, mogu se razviti drugi zdravstveni problemi. "Zbog poremećenog sna dolazi do povećanja krvnog tlaka i ubrzanja srčanog ritma. S vremenom, to može dovesti do bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa i promjena u tjelesnoj težini", objašnjavaju stručnjaci.
Budući da prekomjerna tjelesna težina i pretilost također mogu pogoršati apneju za vrijeme spavanja, stručnjaci kažu da je iznenađujuće da visokokalorična hrana s visokim udjelom masti poput sira može smanjiti rizik od ovog stanja.
"Ovo naglašava važnost promatranja hrane ne kao 'dobre' ili 'loše', već usvajanja uravnoteženog i neutralnog pristupa prehrani", izjavila je Daniella Marchetti, doktorica znanosti i klinička psihologinja specijalizirana za bihevioralnu medicinu spavanja, za Health.
Veza između sira i apneje u snu
Kako bi ispitali odnos između konzumacije sira i rizika od apneje za vrijeme spavanja, istraživači su analizirali podatke 400 000 ljudi upisanih u dvije velike istraživačke baze podataka: UK Biobank u Britaniji i FinnGen Biobank u Finskoj.
Zatim su upotrijebili proces nazvan Mendelska randomizacija, koja koristi genetske informacije za simuliranje prirodnog eksperimenta. (Ova metoda pomaže u smanjenju utjecaja zbunjujućih čimbenika u istraživanjima, omogućujući preciznije određivanje uzročno-posljedičnih odnosa.)
Ljudi koji su jeli sir imali su 28 % manji rizik od apneje.
Kao dio istraživanja, tim je također ispitao 44 različita biomarkera (molekule koje signaliziraju abnormalni fizički proces ili bolest) povezanih s rizikom od apneje u snu. U konačnici su utvrdili da sir može izravno utjecati na šest od njih: aspartat aminotransferazu, ureu, cistatin C, globulin koji veže spolne hormone, testosteron i dijastolički krvni tlak.
"Ova studija naglašava složene veze između prehrane, biomarkera i apneje za vrijeme spavanja", napisali su autori.
Ipak, važno je napomenuti da je studija Sleep Medicine pokazala samo korelaciju između konzumacije sira i apneje za vrijeme spavanja, a ne uzročnost.
Marchetti je rekla da istraživanje ima i druga ograničenja. "Na primjer, proučavana populacija bila je prvenstveno europskog podrijetla, što može ograničiti mogućnost generalizacije nalaza na druge skupine", rekla je. "Broj ispitanih biomarkera nije bio temeljit, što znači da važni biomarkeri koji bi također mogli utjecati na ove odnose možda nisu uzeti u obzir."
Vrsta i količina konzumiranog sira također nije zabilježena, tako da je nemoguće reći hoće li gauda, ementaler ili bilo koja vrsta otopljenog sira pomoći u smanjenju rizika od apneje u snu.
Zašto bi sir mogao biti dobar izbor
Opet, čini se da veza između sira i prevencije apneje za vrijeme spavanja proizlazi iz učinaka mliječnih proizvoda na specifične biomarkere.
Prema Marchetti, ono što jedemo utječe na tvari u našoj krvi, što zauzvrat može utjecati na naš rizik od bolesti — uključujući apneju za vrijeme spavanja.
Prethodne studije pokazale su, na primjer, da je unos sira povezan s nižom učestalošću visokog krvnog tlaka — poznatog faktora rizika za isprekidano noćno disanje. Druge manje studije također povezuju konzumaciju sira sa nižom razinom testosterona, još jednom potencijalnom preventivom za apneju u snu.
Ove pozitivne promjene u tijelu mogu biti rezultat jedinstvene kombinacije hranjivih tvari u siru, objašnjava Marchetti. "Sir može biti bogat izvor esencijalnih nutrijenata, uključujući visokokvalitetne proteine, kalcij, masne kiseline i druge vitamine koji podržavaju opće zdravlje", istaknula je.
Barone je izjavio da su rezultati studije pomalo zbunjujući. Sir, kao visokokalorična namirnica, obično se povezuje s debljanjem, a povećana tjelesna težina poznat je čimbenik rizika za apneju u snu.
"Ako netko, recimo, jede pizzu svaki dan, tjelesna težina bi se povećala. A kad težina raste, raste i rizik od apneje u snu. Zbog toga je pomalo nelogično da bi sir mogao imati pozitivan učinak", objasnio je.
Za najbolje rezultate u vezi s apnejom u snu, Barone preporučuje umjerenost u konzumaciji sira. (Prema Američkom udruženju za srce, jedna porcija tvrdog sira iznosi 42 grama, a preporučuju do tri porcije dnevno.)
Također je naglasio potrebu za daljnjim istraživanjem. "Mislim da je zaključak da je povezanost između apneje za vrijeme spavanja, prehrane, zdravlja i sna veća nego što se pretpostavljalo", rekao je. "Ako ništa drugo, to povećava mogućnosti za daljnja istraživanja."
Drugi načini za smanjenje rizika od apneje u snu
Odabir sira za međuobrok možda je dobra ideja, ali to nije jedina strategija za sprječavanje apneje u snu.
"Iako nije moguće spriječiti sve slučajeve opstruktivne apneje u snu, rizik možete smanjiti promjenom načina života, održavanjem zdrave tjelesne težine zdravom prehranom i redovitom tjelovježbom", rekla je Marchetti. “Zdrava prehrana može uključivati cjelovite žitarice, voće i povrće, nemasne mliječne proizvode i hranu s omega-3 masnim kiselinama .”
Refluks kiseline i apneja u snu često se javljaju zajedno, pa može biti korisno izbjegavati hranu koja potiče proizvodnju kiseline. Ova hrana može varirati od osobe do osobe, ali često uključuje proizvode na bazi rajčice, citrusno voće, čokoladu, mentu i začinjenu hranu, dodao je Barone.
Druge strategije prevencije uključuju izbjegavanje alkohola, sedativa i pušenja, jer oni mogu uzrokovati upalu i suziti dišne putove. Također zbog začepljenost nosa i određenih karakteristika lica koje mogu povećati vjerojatnost apneje u snu, najbolje je konzultirati se sa stomatologom, otorinolaringologom ili specijalistom za poremećaje spavanja.